(FOTO, VIDEO) Predstavljena kamena minijatura vatikanske bazilike sv. Petra: umirovljeni časnik HV-a radio ju je 5 godina!

foto: ika.hr

Kamena minijatura vatikanske bazilike Sv. Petra, autora Josipa Radića iz Pučišća, svečano je predstavljena na Uskrsni ponedjeljak 22. travnja u tamošnjoj župi sv. Jeronima, javlja IKA.

Blagoslovio je nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij u Berlinu

U nazočnosti brojnih posjetitelja koji su u potpunosti ispunili obnovljeni prostor župnoga dvora, kamenu minijaturu bazilike, jedine kamene replike na svijetu, otkrio je i blagoslovio papinski nuncij u Berlinu nadbiskup Pučišćanin Nikola Eterović. Projekt minijaturne bazilike, izrađene u maketi 1:200, autor Radić započeo je još 2014. godine, na uočnicu blagdana kardinala Alojzija Stepinca 9. veljače, a bazilika će, kako je rekao, biti posvećena upravo tomu hrvatskom blaženiku. I dok je rimska bazilika visoka 138 metara, pučiška je oko 200 puta manja, teška oko 200 kilograma, a u nju je, prema autorovim riječima, uloženo oko 8.500 sati rada, ustrajnoga i marljivoga, kroz proteklih pet godina. Bazilika će ovih dana biti smještena u crkvu Gospe na Botku, nekadašnju župnu crkvu, gdje će je zainteresirani moći razgledati.

Autor Josip Radić: Nisam bio siguran da ću uspjeti

„Ni sam nisam bio siguran da ću uspjeti u izradi kamene minijature rimske bazilike Sv. Petra. Bogu hvala i slava što je ovaj projekt došao do svoga kraja. Na sam Uskrs nadbiskup Nikola Eterović postavio je zlatni križ na najveću kupolu vatikanske bazilike, čime je ona konačno i dovršena”, rekao je, uz ostalo, medijima Josip Radić, istaknuvši kako je u radu na bazilici posebno zahvalan svojoj obitelji koja mu je bila velika potpora u ostvarenju toga projekta. Posebno je zahvalio nadbiskupu Eteroviću koji ga je 2012. godine primio u Rimu te mu omogućio da dođe do nacrta i skica vatikanske bazilike iz tamošnjih arhiva na temelju kojih se dao u projekt izrade bračke bazilike Sv. Petra.

Nadbiskup Eterović u prigodnoj riječi podsjetio je da u Rimu za vjernike posebno duhovno i kulturno značenje ima bazilika Sv. Petra koja je, kako je rekao, „sagrađena na grobu sv. Petra, prvaka apostola, svjedoka života, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista”. Nadbiskup je pojasnio kako u toj bazilici liturgijska slavlja redovito slavi rimski biskup, pastir sveopće Crkve, a značajna je i po tome što s njezina glavnoga balkona papa upućuje Rimu i svijetu, „Urbi et orbi”, poruke mira uz svoj apostolski blagoslov. Nadbiskup je izrazio radost zbog dovršetka izrade minijaturne bazilike Sv. Petra u Pučišćima i što je mogao pomoći autoru u pribavljanju nacrta i skica za njezinu izradu.

(FOTO) Pučišća: Bliži se kraj gradnje minijaturne bazilike sv. Petra

Do sada jedina replika bazilike Svetog Petra, stara sto godina i izrađena od gipsa, čuva se u Vatikanskom muzeju. No, u našim Pučišćima izrađena je prva replika bazilike od kamena na svijetu. Naravno – bračkog, isticao je HRT uoči završetka izgrade ove minijature, u prosincu prošle godine.

“Ona je i izvana i iznutra kao prava. Postavio sam unutra stupove baš kao kod prave da drže baziliku“, rekao je tada autor Josip Radić, umirovljeni časnik Hrvatske vojske.

Izvor: narod.hr/ika.hr