(FOTO, VIDEO) Predstavljena kamena minijatura vatikanske bazilike sv. Petra: umirovljeni časnik HV-a radio ju je 5 godina!

foto: ika.hr

Kamena minijatura vatikanske bazilike Sv. Petra, autora Josipa Radića iz Pučišća, svečano je predstavljena na Uskrsni ponedjeljak 22. travnja u tamošnjoj župi sv. Jeronima, javlja IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagoslovio je nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij u Berlinu

U nazočnosti brojnih posjetitelja koji su u potpunosti ispunili obnovljeni prostor župnoga dvora, kamenu minijaturu bazilike, jedine kamene replike na svijetu, otkrio je i blagoslovio papinski nuncij u Berlinu nadbiskup Pučišćanin Nikola Eterović. Projekt minijaturne bazilike, izrađene u maketi 1:200, autor Radić započeo je još 2014. godine, na uočnicu blagdana kardinala Alojzija Stepinca 9. veljače, a bazilika će, kako je rekao, biti posvećena upravo tomu hrvatskom blaženiku. I dok je rimska bazilika visoka 138 metara, pučiška je oko 200 puta manja, teška oko 200 kilograma, a u nju je, prema autorovim riječima, uloženo oko 8.500 sati rada, ustrajnoga i marljivoga, kroz proteklih pet godina. Bazilika će ovih dana biti smještena u crkvu Gospe na Botku, nekadašnju župnu crkvu, gdje će je zainteresirani moći razgledati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor Josip Radić: Nisam bio siguran da ću uspjeti

„Ni sam nisam bio siguran da ću uspjeti u izradi kamene minijature rimske bazilike Sv. Petra. Bogu hvala i slava što je ovaj projekt došao do svoga kraja. Na sam Uskrs nadbiskup Nikola Eterović postavio je zlatni križ na najveću kupolu vatikanske bazilike, čime je ona konačno i dovršena”, rekao je, uz ostalo, medijima Josip Radić, istaknuvši kako je u radu na bazilici posebno zahvalan svojoj obitelji koja mu je bila velika potpora u ostvarenju toga projekta. Posebno je zahvalio nadbiskupu Eteroviću koji ga je 2012. godine primio u Rimu te mu omogućio da dođe do nacrta i skica vatikanske bazilike iz tamošnjih arhiva na temelju kojih se dao u projekt izrade bračke bazilike Sv. Petra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Eterović u prigodnoj riječi podsjetio je da u Rimu za vjernike posebno duhovno i kulturno značenje ima bazilika Sv. Petra koja je, kako je rekao, „sagrađena na grobu sv. Petra, prvaka apostola, svjedoka života, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista”. Nadbiskup je pojasnio kako u toj bazilici liturgijska slavlja redovito slavi rimski biskup, pastir sveopće Crkve, a značajna je i po tome što s njezina glavnoga balkona papa upućuje Rimu i svijetu, „Urbi et orbi”, poruke mira uz svoj apostolski blagoslov. Nadbiskup je izrazio radost zbog dovršetka izrade minijaturne bazilike Sv. Petra u Pučišćima i što je mogao pomoći autoru u pribavljanju nacrta i skica za njezinu izradu.

(FOTO) Pučišća: Bliži se kraj gradnje minijaturne bazilike sv. Petra

Do sada jedina replika bazilike Svetog Petra, stara sto godina i izrađena od gipsa, čuva se u Vatikanskom muzeju. No, u našim Pučišćima izrađena je prva replika bazilike od kamena na svijetu. Naravno – bračkog, isticao je HRT uoči završetka izgrade ove minijature, u prosincu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ona je i izvana i iznutra kao prava. Postavio sam unutra stupove baš kao kod prave da drže baziliku“, rekao je tada autor Josip Radić, umirovljeni časnik Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.