Hrvatsko Nadzemlje: Naše su šale neočekivane, ali uvijek u granicama dobrog ukusa

Da mladi mogu biti velika pokretačka snaga, svima je već poznato, iako im se uglavnom rijetko daje prilika da otvoreno i slobodno progovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, mladi Hrvatskog nadzemlja, skupine koja djeluje pri Uredu za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, primjer su kako nepretenciozno, opušteno, a opet duboko i detaljno mogu pozitivno utjecati na svoje vršnjake i pomoći im da u moru informacija ipak razmisle o važnim životnim temama, piše Slobodna Dalmacija.

“Odvažili smo se, iskreni smo i u tome vjerojatno stoji cijela tajna našeg šestogodišnjeg uspjeha. Iako smo ekipa katoličkog predznaka, na susrete dolaze i pripadnici drugih vjera, kao i oni koji nisu vjernici, a cilj nam je pokrenuti pozitivne promjene”, obrazlaže za Slobodnu Dalmaciju Darko Rapić, 23-godišnji voditelj Hrvatskog nadzemlja, skupine mladih koja već šest godina svake treće srijede u mjesecu u samo nekoliko minuta, bez problema napuni, pa i prepuni, veliku dvoranu Nadbiskupskog sjemeništa.

Stotinjak mladih ljudi svaki susret prati iz predvorja, na nogama, a broj posjetitelja uglavnom se kreće oko 700. Po svemu sudeći, uspjelo im je ono što gotovo nikome u gradu pod Marjanom nije, konstantno okupljati popriličan broj oduševljenih srednjoškolaca i studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra volja, iskren pristup, prijateljsko okružje, puno smijeha, malo provokacije, ali i odabir zanimljivih tema pokazalo se kao izvrsna formula za uspjeh.

“Istina je, pomičemo granice, naše šale su neočekivane, ali uvijek u granicama dobrog ukusa. Sastajemo se minimalno jednom tjedno, a imamo i don Mladena Parlova, duhovnika koji nam pomaže”, kaže Duje Gale (23) koji je u Nadzemlju od samih početaka.

Don Mihael Prović, povjerenik za mlade kaže da postoji voditeljska, medijska, dramska, molitvena, tehnička i poslužiteljska sekcija. Ideje i teme osmišljavaju zajedno. Svaki susret ima zanimljivu temu, a među gostima govornicima našli su se i poznati sportaši, glumci, pjevači, ali i biskupi. Na njihovim tribinama sudjelovali su Željko Pervan, Robert Knjaz, Robert Kurbaša, Blanka Vlašić, Doris Dragović, sastav “Dalmatino”, Dražen Zečić, znanstvenik Vladimir Paar, nadbiskup Marin Barišić, ali i dubrovački biskup Mate Uzinić kojeg su dočekali s rap pjesmom “Ja sam biskup Mate”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Prović daje im podršku, duhovnu i organizacijsku, upozorava ako misli da nešto treba promijeniti i vrlo je ponosan na nadzemljaše.

Svaki susret prate skečevi i pravi mali igrani filmovi na zadanu temu koji su toliko popularni da su zahvaljujući društvenim mrežama od nadzemljaša napravili prave zvijezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naš rad prepoznat je diljem Lijepe naše, gostovali smo od Dubrovnika do Vukovara, a u travnju idemo u Rijeku. Kad smo bili u Vukovaru, nasred ceste zaustavljali su nas građani, prepoznali su nas sa skečeva i filmova, fotografirali se s nama, nismo mogli vjerovat”, svjedoči Duje, nabrajajući neke od najpoznatijih uradaka.

Pogledajte najuspješnijih 25 scena Hrvatskog Nadzemlja:

Do kraja ove školske godine već imaju isplanirane susrete, a nakon ljetne pauze kreću s novom, sedmom sezonom. Svi mladi, bilo da se školuju, studiraju ili rade mogu im se priključiti i postati dio ove ekipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.