Banac na predstavljanju knjige “Rama 1942”: Bojim se da živimo u ništa manje opasnim vremenima

„Bojim se da živimo u ništa manje opasnim vremenima od onih o kojima je u ovoj knjizi riječ. Danas se želi zaobići očita činjenica da je rat oblik politike, posve ogoljele od mirnodopskih obzira. Riječ je o eskalaciji zla“, rekao je povjesničar Ivo Banac na predstavljanju knjige „Rama 1942“ u Matici Hrvatskoj.

Franjevački samostan Rama-Šćit nakladnik je knjige koja objedinjuje dva dijela, tekstove o četničkom zločinu u Rami 1942. godine u prvom dijelu, a popis ubijenih i nestalih Hrvata i Muslimana/Bošnjaka iz Rame 1942.-1947. te fotodokumentacije 1942.-1946. u drugom dijelu.

Govoreći o knjizi, Banac je naglasio da sumnja u ispravnost ključnog Goldsteinova teksta „Rama 1942 – tragedija jednog mikrokozmosa“. Postavio je pitanje kako uopće pisati o zločinima i dodao: „Jesu li zločini možda uzročno-posljedično projektirani , kako Goldstein pokušava dokazati premda uzroke ne traži izvan ratnog vremena. Želio bih upozoriti i na jedan veliki propust naše historiografije koji još uvijek trpi ideološku hegemoniju iz nekih prethodnih vremena.“.

Ivan Markešić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu rekao je da se četnički zločin početkom listopada 1942. godine nije dogodio slučajno, nego „zahvaljujući sudjelovanju talijanskih fašista te kukavičlukom ustaških i partizanskih vlasti“.

Četničke postrojbe izvršile su tijekom Drugog svjetskog rata pokolj nad stanovnicima Rame, točnije u listopadu 1942. godine. Knjiga „Rama 1942“ izdana je nakon izlaganja znanstvenog skupa Sjećanje za odgovornu budućnost iz 2012. godine, u organizaciji ramskih franjevaca.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić naglasio je da žrtve nisu uzaludne i da svjedočanstva mogu biti od velikog značenja za stvaranje boljeg društva. „Od tih sjećanja mi možemo naučiti kako živjeti svoju svakodnevnicu. Spomen nas mora osloboditi za činjenje dobra. Naravno da tu vidim važnu ulogu kršćanske vjere i biblijskog poimanja Boga koji iz zaborava trga patnju i bol. Ne samo vlastitu, nego i patnju drugoga“, rekao je Tanjić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr