‘Kako glumiti normalnog čovjeka’: Mario Filipi, stopostotni invalid Domovinskog rata, gostuje u zagrebačkoj ‘Vidri’

Foto: Narod.hr

U četvrtak, 25. listopada od 20 sati u dvorani zagrebačke „Vidre“ (Draškovićeva 80), Mario Filipi, stopostotni invalid hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, izvest će svoju monodramu – „Kako glumiti normalnog čovjeka“.

U ratnim akcijama Filipi je stvarao svoja svje­dočanstva šaljući novinama ili televiziji riječi, fotografije i video-snimke. S vremenom je postajao sve manje novinar, a sve više vojnik provodeći gotovo svo vrijeme na bojišnicama.

Vremena koja su došla kasnije pokazala su da je rat protiv Hrvatske prestao samo u smislu pucnjave, ali ostao je rat riječima, ekonomijom, propagandom, paljevinom, i na mnoge druge načine. To se zove „asimetrični rat“. Napadaju oružjem kojim ne možeš uzvratiti. Zato se je Filipi sve više posvetio pisanju. Objavio je najprije knjigu „Nikola Tesla ispod paučine“, zatim dokumentarnu knjigu o ratu „Na istočnom pragu Domovine“, te na poslijetku zbirku vlastitih pjesama „Od mira do rata i natrag“. Mnoge kolumne ostale su također kao trag njegovog poslijeratnog djelovanja.

Spoj Mariovog ratnog iskustva i novinarskih vještina rezultirali su ovom snažnom monodramom prožetom pjesmama od kojih je neke sam i uglazbio, a glazbu za uvodnu pjesmu „Poput noćne more“ napisao je skladatelj Nikola Garašić.

Redatelj: Boris Svrtan
Asistent redatelja: Đorđe Kukuljica
Producent: Dražen Pilić

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Ilisinski.hr