Kardinal Bozanić: živimo u zajedništvu s onima na drugoj obali života

Foto: zagrebačka nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svetu misu na blagdan Svih svetih u crkvi na zagrebačkom groblju Mirogoju istaknuvši kako živimo u zajedništvu s onima na drugoj obali života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U duhovnom zajedništvu povezani smo s tolikima koji ovih dana posjećuju groblja diljem naše domovine, gdje počivaju oni koji su nam prethodili u znaku vjere i čekaju dan uskrsnuća – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na svetkovinu Svih Svetih, 1. studenoga 2015. godine euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom Mirogoju.

Osvrćući se na predslovlje današnje svetkovine, Kardinal je istaknuo kako su u njemu sažeta dva temeljna iskustva kršćanskoga života. Prvo, nastavio je, govori o životu kao hodočašću prema vječnoj domovini, koja nam je kao odredište svima pripravljena. Kazao je kako nas ovozemaljska smrt ne smije obeshrabriti, već nas treba ispunjati kršćanskom nadom, jer u dubini duše čeznemo za punim životom kojem ni smrt ne može nauditi.

Drugo nam iskustvo, smatra Kardinal, govori da živimo u zajedništvu s onima koji su već prešli na drugu obalu života. To se zajedništvo smrću ne prekida. Ono se nastavlja i u životu poslije smrti. (…) Predivno je to zajedništvo. U njemu se ujedinjuju nebo i zemlja. Predokus zajedništva svih članova zemaljske i nebeske Crkve ostvaruje se i živi u svetoj liturgiji, posebno u svetoj Misi – napomenuo je Kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tumačeći tko su to uopće sveti, podsjetio je na riječi pape Franje, koji je govoreći o pozivu na svetost naglasio da on nije povlastica malobrojnih. Svi smo stoga pozvani kročiti putem svetosti i taj put ima ime i lice: lice Isusa Krista. On nas uči kako postati svet. On nam u Evanđelju pokazuje put, a taj put su blaženstva – citirao je Kardinal papu Franju.

Okupljenim je vjernicima poručio kako današnje vrijeme vapi za ljudima koji žive blaženstva, za ljudima koji su osjetljivi na potrebe braće i sestara u nevolji, kao i za autentičnim kršćanima koji su sposobni i voljni graditi zajedništvo, promicati dijalog, prihvatiti potrebnoga, koji unose mir i šire prijateljstvo u sredini u kojoj žive.

Ljudi koji žive svetost potiču nas svjedočanstvom svojega života, ohrabruju nas da se ne bojimo ići protiv struje ili da budemo neshvaćeni i ismijani kad živimo po Evanđelju, kad se zalažemo za istinu i pravdu i kad svjedočimo ljubav. Sveci među nama – to su prijatelji Božji – kojih ima veoma mnogo i u našem Zagrebu i u našoj Hrvatskoj, svojim životom nam govore: uzdajte se u Gospodina, jer Bog vas neće razočarati – zaključio je Kardinal svoju homiliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku euharistijskog slavlja, Kardinal je kod Središnjeg križa predvodio blagoslovnu molitvu te molitvu odrješenja.

U koncelebraciji su bili rektor crkve Krista Kralja mons. dr. Zvonimir Kurečić, zamjenik biskupskog vikara za Grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj, te nekoliko svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Euharistijsko slavlje pjesmom su animirali Koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo Miroslava Martinjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.