L’Osservatore Romano: Oscarom nagrađeni Spotlight ‘nije protukatolički’ film

Oscarom nagrađeni “Spotlight”, uspjeva uspijeva izraziti šok i duboku bol vjernika zbog “strašne realnosti”, ali nije zato “protukatolički”, ocijenio je u ponedjeljak vatikanski list L’Osservatore Romano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spotlight, film koji se bavi svećeničkim zlostavljanjem maloljetnika i načinom na koji je cijeli slučaj bio zataškavan od strane Bostonske nadbiskupije, osvojio je na dodjeli Oscara nagradu za najbolji film i najbolji scenarij.

“Djeca su ranjiva bića, žrtve zlostavljanja čak i u obiteljima, sportskim krugovima i školama, ne nose nužno zlostavljači svećeničke halje i pedofilija ne izranja nužno iz zavjeta čistoće. Ali sada je jasno da je u Crkvi jako puno ljudi više brinuo imidž institucije nego zbog ozbiljnost takvih djela”, napisala je uvodniiku vatikanskog dnevnika Lucetta Scaraffia.

Ipak, u filmu se ne spominje duga i uporna borba protiv pedofilije koju je pokrenuo msgr. Joseph Ratzinger, prvo kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere, a potom kao Papa. U crkvenim ustanovama često nisu znali kako reagirati s potrebnom odlučnošću kako bi se suočili s tim zločinima, navodi se u tekstu-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve to ne može opravdati tešku pogrešku onih koji se, predstavljajući Boga, koriste autoritetom za zlostavljanje nevinih: to je dobro ispričano u tom filmu”, dodaje novinarka.

Činjenica da je poziv nastao iz dodjele Oscara, da se papa Franjo bori protiv ove pošasti, treba shvatiti kao pozitivan znak da još uvijek postoji povjerenje u ustanove, u Papu koji nastavlja ono što je započeo njegov prethodnik. Još uvijek postoji povjerenje u vjeru , koja ima u svom srcu obranu žrtava, zaštitu nevinih”, zaključuje.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.