Manifestacija ‘Krunom hrvatskih vladara 2019.’: Na Dan neovisnosti svečano se obilježava smrt kraljice Jelene i obljetnica krunidbe kralja Zvonimira

Foto: GettyImages

Na Dan neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada 2019. u organizaciji Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split te Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ prigodno će se obilježiti dva datuma osobito značajna za hrvatsku srednjovjekovnu povijest: obljetnica smrti kraljice Jelene – 8. listopada 976. te obljetnica krunidbe kralja Zvonimira – 8. listopada 1075. ili 1076.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manifestacija oživljene povijesti „Krunom hrvatskih vladara“ koja nas vodi u drevno doba kraljice Jelene Slavne i kralja Dmitra Zvonimira organizira se u Klisu i Solinu od listopada 2014. godine, a prigodni program će se i ovom prilikom održati na tri značajna starohrvatska arheološka lokaliteta: uz ostatke crkve Sv. Stjepana na Gospinu otoku, uz ostatke crkve Sv. Petra i Mojsija („Šuplja crkva“) te na kliškoj tvrđavi, nekadašnjem dvorcu vladarske kuće Trpimirovića, priopćava Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split.

Program će započeti u 11:30 svečanim mimohodom povijesnih postrojbi u čast kraljici Jeleni Slavnoj od Gospina otoka (gdje je i mjesto kraljičinog groba) uz rijeku Jadro sve do ostataka crkve Sv. Petra i Mojsija. Povijesne postrojbe koje će ove godine sudjelovati u mimohodu – “Praetoriani Croatorum“ (Split-Klis), „Vitezovi kralja Zvonimira“ (Knin) i „Vitezovi Vranski“ (Pakoštane-Vrana) – potom će u „Šupljoj crkvi“ uprizoriti i krunidbu kralja Dmitra Zvonimira, koja se zbila upravo na tom mjestu početkom posljednje četvrtine XI. stoljeća.

Manifestacija se nastavlja na kliškoj tvrđavi uz škole/radionice oživljene povijesti i niz predavanja. Školu mačevanja i streličarstva, s početkom u 13:00, organiziraju članovi povijesne postrojbe „Kliški uskoci“, dok će radionicu starohrvatskog pisma glagoljice od 14:00 voditi Anamarija Bašić (Udruga „Toma Arhiđakon“). Novitet ovogodišnje manifestacije „Krunom hrvatskih vladara“ je radionica tradicijskih glazbala Mije Odže („Kliški uskoci“) s početkom u 14:30. Cjelokupni program će završiti uz dva predavanja članova Udruge „Toma Arhiđakon“: „Split kao crkveno središte Hrvata“ (Dean Mršić) – od
15:00; te „Hrvatski zemaljski grbovi i vojno znakovlje tijekom I. svjetskog i Domovinskog rata“ (Mate Božić) – od 16:00.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanje smrti kraljice Jelene i krunidbe kralja Zvonimira u Solinu i Klisu održava se već četvrti put u sklopu projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“, započetog krajem 2013. Projekt za cilj ima valorizaciju starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području kao i prezentaciju srednjovjekovne oživljene povijesti iz perioda vladavine kneževske i kraljevske kuće Trpimirovića.

„Krunom hrvatskih vladara“ se također ove godine organizira pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, tvrtke „Clissa“, Općine Klis te Splitsko-dalmatinske županije. Ulaz na klišku tvrđavu je slobodan za sve posjetitelje škola/radionica i izlaganja.

Program manifestacije „Krunom hrvatskih vladara“, 8. listopad 2019.:
11:30 – svečani mimohod povijesnih postrojbi: “Praetoriani Croatorum“ (Split-Klis), „Vitezovi kralja
Zvonimira“ (Knin) i „Vitezovi Vranski“ (Pakoštane-Vrana) od Gospina Otoka uz rijeku Jadro
12:00 – uprizorenje krunidbe kralja Zvonimira („Šuplja crkva“)
13:00 – škola mačevanja i streličarstva („Kliški uskoci“)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:00 – škola/radionica glagoljice (Udruga „Toma Arhiđakon“)
14:30 – škola/radionica tradicijskih glazbala („Kliški uskoci“)
15:00 – „Split kao crkveno središte Hrvata“ (D. Mršić)
16:00 – „Hrvatski zemaljski grbovi i vojno znakovlje tijekom I. svjetskog i Domovinskog rata“ (M. Božić)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.