Ministarstvo kulture: riječki HNK ove godine treba istaknuti Talijansku dramu kao ugovornu obvezu

Ministarstvo kulture ističe kako Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Ivana pl. Zajca u Rijeci, prema izvješću toga kazališta za 2015. godinu, nije utrošilo novac za programsku djelatnost Talijanske drame i smatra kako je upravo tu umjetničku cjelinu u 2016. godini potrebno istaknuti kao ugovornu obvezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo kulture podsjeća kako je “u ugovoru o financiranju HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci bilo jasno navedeno da su sredstva kazalištu dodijeljena za redovnu djelatnost svih umjetničkih grana, uključujući i Talijansku dramu, a prema izvješću HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci za 2015. godinu, očito je da nisu bila utrošena na programsku djelatnost Talijanske drame”.

“U 2016. godini Ministarstvo kulture smatra kako je upravo kao ugovornu obvezu potrebno istaknuti tu umjetničku cjelinu HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, smatrajući važnim podupiranje njezine programske i umjetničke djelatnosti, a čime se ističe i važnost kulturnoga stvaralaštva talijanske nacionalne manjine”, ističe se u odgovoriu Ministarstva na upit Hine.

Dodaje se kako Ministarstvo kulture u 2016. godini podržava rad Baleta i Opere kao produkcijski i financijski zahtjevnije umjetničke cjeline. Navodi se, kako prema Pravilniku o kriterijima i standardima o osiguravanju sredstava za nacionalna kazališta, čl. 8. – osnovne repertoarne smjernice kazališta obuhvaćaju velika djela hrvatske i svjetske baštine, kao i relevantna djela suvremenih domaćih i stranih autora te projekte vezane uz sredinu i regiju u kojoj djeluje, uz njegovanje specifičnosti kulture i izričaja širega područja na kojem djeluje, kao i programe koji hrvatsku kulturu stavljaju u europski kontekst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ministarstvo kulture smatra kako repertoar HNK I. pl. Zajca u Rijeci ne ispunjava navedene smjernice jer repertoarom dominiraju autorski projekti”, stoji na kraju očitovanja Ministarstva kulture.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uputio je, po objavi odobrenih sredstava Ministarstva kulture za financiranje dramske djelatnosti u Hrvatskoj, pismo ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću u kojemu “izražava zabrinutost zbog znatnoga smanjenja sredstava za financiranje HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke”, a u pismu je zatražio i objašnjenje te odluke.

U Obersnelovu pismu stoji i kako je iz “objavljenoga dokumenta Ministarstva kulture vidljivo drastično smanjenje sredstava za riječko kazalište u ovoj godini u odnosu na 2015. godinu, a navedene brojke teško se mogu objasniti uštedama jer je istovremeno značajno povećan iznos za financiranje osječkoga HNK, ali i splitskoga i varaždinskoga”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.