Mjesec frankofonije obilježava se diljem Hrvatske

S početkom ožujka diljem Hrvatske tradicionalno počinje obilježavanje Mjeseca frankofonije u okviru kojega se kao dio globalnih aktivnosti za milijune frankofona i frankofila, nizom programa slavi francuski jezik i kultura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni dan Frankofonije obilježava se 20. ožujka i svake je godine prigoda za 220 milijuna frankofona i frankofila u cijelom svijetu da odaju počast francuskom jeziku, ali i pogodan trenutak za potvrdu zalaganja frankofonije u korist kulturne raznolikosti i humanističkih vrijednosti koje dijelimo, ističe se u najavi manifestacije.

Mjesec frankofonije iniciralo je u nas Veleposlanstvo Francuske u Hrvatskoj, zajedno s frankofonskim veleposlanstvima koja imaju predstavništvo u Zagrebu (Belgija, Kanada, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Švicarska), a uz potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Među brojnim programima ističe se Tjedan frankonfonskog filma, koji će se od 9. do 14. ožujka održati u Zagrebu, a tijekom cijeloga ožujka i u ostalim hrvatskim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zagrebačkom “Tuškancu” prikazat će se šest filmova, počevši od francuske kriminalističke drame “Muškarac kojeg su voljele” u kojoj glumi Catherine Deneuve, za Oscara nominiranog rumunjskog filma “Sve drugo je tišina” o 12-godišnjaku koji u začetku filmske umjetnosti pokušava snimiti film i švicarskog “Operacija Casablanca”, o mladom ilegalnom useljeniku iz Maroka koji radi u Ženevi i slučajno se nađe u središtu terorističke zavjere.

Uslijedit će još jedan švicarski film, “Marijini hirovi”, adaptacija istoimene kazališne drame, belgijski “Tango libre”, priča o zatvorskom čuvaru i ženi koja u njegovu zatvoru posjećuje dvojicu muškaraca, supruga i ljubavnika, te mađarski “Transmisija”, tragikomedija apsurda u svijetu gdje su se ugasili svi ekrani, a uobičajeni načini telekomunikacije prestali funkcionirati.

Mreža francuskih alijansi i krugova u sve veće hrvatske gradove donosi bogat program s koncertima, izložbama, predstavljanjima knjiga, natjecanjima, gastronomskim večerima, besplatnim tečajevima francuskog jezika, kazališnim predstavama, predavanjima i okruglim stolovima. Osim u Zagrebu, Mjesec frankofonije održat će se u Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Zadru, Varaždinu, Lipiku, Puli, Koprivnici, a od ove godine prvi put i u Daruvaru, Korčuli te Solinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu će, među ostalim, slovenski pisac Aleš Šteger na francuskom čitati svoju poeziju nakon čega će uslijediti razgovor s Ivicom Prtenjačom, predstavit će se knjiga Hervea Bourgesa “Pardon my French, francuski jezik, pitanje XXI. stoljeća” uz projekciju dokumentarca “Francuska veza” Silvije Luks, održati okrugli stol o francuskom jeziku u današnjoj diplomaciji, književna večer “Tko je Georges Perec” i predavanje “Dalmacija u francuskim putopisima”.

Iz programa se ističe predstava “Laurette de Paname” u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Zagrebu i Rijeci, kojom će u najljepšoj tradiciji pariškog kabareta plesačica Laure Bontaz gledatelje voditi kroz svijet poznatih šansonijera i plesačica francuskog kankana, prikazujući s mnogo humora portret Parižanke kroz epohe.

Frankofonski teatar će posebno biti zastupljen u Splitu, s djelima Raymonda Queneaua, Radovana Ivšića i Georgesa Pereca u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.