Nacisti blokirali dio Varšave i stvorili geto za Židove

Photo from Jürgen Stroop Report to Heinrich Himmler from May 1943. One of the most famous pictures of World War II.
Photo from Jürgen Stroop Report to Heinrich Himmler from May 1943. One of the most famous pictures of World War II.

Na današnji dan 16. studenog 1940. nacisti su blokirali dio grada Varšave naseljen Židovima i tako stvorili – Varšavski geto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliko dio grada Varšave bio je izoliran od ostatka svijeta gradnjom zidova, zazidavanjem prozora i vrata, te gradnjom drugih vrsta prepreka. Iz tog dijela grada su iseljeni svi stanovnici ne-židovi i nasilno dovođeni Židovi iz drugih dijelova.

Sredinom 1942. u varšavskom getu je bilo preko 500.000 ljudi koji su trpili strahovit nacistički teror, kao i oskudice, bolesti, glad i druge teškoće.

Iste godine počela je deportacija nevinih Židova u logore smrti, tako da je do polovine travnja u getu ostala svega polovica od prvobitnog broja Židova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustanak u getu

1943. godine u getu je izbio ustanak očajnih stanovnika.

Njemci bacaju protiv geta sve raspoložive snage: SS, policiju, Vermaht prodirući u pojedine dijelove grada, te spaljujući bacačima plamena sve ispred sebe.

Iako su pružali junački i herojski otpor, branitelji geta i nevinih civila morali su pokleknuti pred zloglasnim SS odredima na čijem je čelu bio osobno general J. Stroop.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ratnom biltenu broj 5 Židovske borbene organizacije Varšave opisuje se stanje: 

„Očigledno je da su Nijemci vatrom opustošili geto, jer su uvidjeli da ne mogu slomiti otpor otvorenom borbom. Tisuće žena i djece izgorjelo je u kućama: neki su u zapaljenoj odjeći ličili na žive baklje. No odluka boraca da ne popuste nije oslabila ni u ovim uvjetima“.

Nakon više od mjesec dana skršen je otpor stanovnika geta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 20.000 preživjelih odvedeno je u logore smrti, proživljavajući užase i patnje patološkog i genocidnog nacističkog režima zajedno sa ostalim nevinim žrtvama.

Sjećanje na židovski geto u Varšavi

U komunističkoj Poljskoj je bilo malo mjesta za sjećanje na židovske žrtve. Njihova uloga u poljskoj povijesti je tabuizirana ili čak politički instrumentalizirana.

Danas se puno toga mijenja, intenzivnije se raspravlja o poljsko-židovskim odnosima. U Poljskoj pušu novi, slobodniji vjetrovi.

Povodom 70. godišnjice ustanka prošle godine otvoren je novi Muzej povijesti poljskih Židova. Nalazi se upravo nasuprot spomeniku junacima ustanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.