Otvoren festival eksperimentalnog filma 25FPS

Međunarodni filmski Festival 25FPS, čije će ovogodišnje, jubilarno izdanje u natjecateljskom programu predstaviti 29 filmova izabranih u jakoj konkurenciji, otvoren je večeras u Kinu Studentskog centra (SC) u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikazat ćemo najuzbudljivije od suvremenog eksperimentalnog filma, njegovu poznatu i nepoznatu povijest, najavila je Marina Kožul, koja je uz Marija Kozinu i Sanju Grbin izbornica desetog izdanja festivala koji, uz besplatan ulaz za posjetitelje, već deset godina promiče nezavisnu i nekomercijalnu produkciju koja na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija.

Izbornici su posebno istaknuli prostor u kojemu se 25FPS kontinuirano održava – Kino SC, koje je kada su počinjali bio središte zagrebačke festivalske scene, a sada je tamo ostao samo njihov festival “kao oaza i jedinstveno mjesto za filmove koji nisu isključivo sadržaj, nego izazivaju jedinstvene doživljaje kolektivnim sudjelovanjem na jedinstveni način”.

Ovogodišnji program potvrđuje takav pristup filmu, eksperimentalni i avangardni filmovi odabrani za deseto izdanje nastali u posljednje dvije godine istražuju mogućnosti filmskog medija, balansiraju između rodova, žanrova i tehnika te proširuju ideju filma i kina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od njih već su zapaženi na međunarodnoj filmskoj sceni, no dio filmova svoje će svjetske premijere imati u Zagrebu. Među njima su i dva hrvatska, “Kino Crvena zvijezda” Silvestra Kolbasa te “Wash Your Hands First” Josipa Žuvana.

Prvi natjecateljski program krenuo je nakon kratke ceremonije otvorenja, s filmovima Billyja Roisza, Arasha Nassirija, Alexandrea Larosea, Yurija Ancaranija, Laure Provost i drugih, a potom slijedi program Expanded Cinema s performansom nizozemskog dvojca Jorisa Stijbosa i Yamile Rios.

Prije svakog od šest posebno naslovljenih programa konkurencije od večeras do 28. rujna prikazat će se po jedan rad programa “Ode filmu”. Festival donosi i godišnji izbor inovativne hrvatske filmske produkcije u programu “Refleksi”, audiovizualne performanse proširenog filma “Expanded Cinema” i “Kino 23”, s filmovima koji imaju eksperimentalni pristup u izgradnji fabule i korištenju filmskog jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petak, subota i nedjelja donose preostala četiri programa Konkurencije te dva programa Expanded Cinema – u petak će animatorski rock’n’roll show “Let Your Light Shine” izvesti Jodie Mack, a u nedjelju će jedan od najznačajnijih eksperimentalnih autora Peter Kubelka uprizoriti svoj “Monument Film”, svojevrsni spomenik filmu izveden u samo nekoliko svjetskih gradova.

Prikazat će se i programi članova međunarodnog žirija, Andree Picard, kanadske filmske kritičarke i trenutno najtraženije filmske kustosice, članice Međunarodnog filmskoga festivala u Torontu, Ane Hušman, uspješne hrvatske filmske autorice te Johanna Lurfa, austrijskog filmaša višestruko nagrađivanog autora Festivala 25 FPS. U subotu će se prikazati i najbolji hrvatski eksperimentalni filmovi iz programa Refleksi kao i jedini dugometražni film Festivala, “Čarolija za obranu od tame”, prva redateljska suradnja Bena Russella i Bena Riversa, desetljetnih 25 FPS-ovih filmaša.

Zagrebački dio festivala imat će ukupno 86 filmova, a dio njih će se nakon 28. rujna prikazati i u riječkom Art-kinu Croatia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.