Otvoren ured Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma

Branko Lustig i Milan Bandić na otvorenju kuće židovskog filma u Zagrebu, 20.02.14. Ivan Lovrić/narod.hr

Festival tolerancije – Festival židovskog filma danas je svečano otvorio svoj novi ured koji će, osim za organizacijske poslove, služiti za aktivnosti koje ta manifestacija provodi cijelu godinu, od edukativnih predavanja do okruglih stolova kojima se nastoji, osobito među mladima, promicati toleranciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb je sada dobio ‘kuću tolerancije’, no kako je u posljednjih osam godina postao puno tolerantniji nego što je bio, može se reći da i sam grad polako cijeli postaje ‘kuća tolerancije’, rekao je Branko Lustig, osnivač i počasni predsjednik festivala, zahvalivši Gradu Zagrebu na prostoru i financijskoj potpori.

Direktorica festivala Nataša Popović kaže da će se u uredu, uz organizaciju festivala, raditi edukativni programi za mlade, a prostor će biti otvoren za sve teme o toleranciji, razgovore o problemima nacionalnih i seksualnih manjina. Osobito joj je drago što su među uzvanicima na današnjem otvorenju bili i rabin Židovske općine Zagreb Luciano Prelević i rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don, pa se nada, rekla je, da će ‘kuća tolerancije’ u Vojnovićevoj 15 pokrenuti dijalog među tim zajednicama.

Najavila je da je već dovršeno 70 posto filmskog programa ovogodišnjeg izdanja, koje će se održati od 18. do 24. svibnja u Zagrebu, odabrane su izložbe i bendovi koji će nastupati u popratnom programu. Prošle godine festival se održao i u Sarajevu, a ove godine on postaje sve više regionalni, dobili smo poziv iz Beograda i Ljubljane, a nadamo se da će se održati i u Crnoj Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poželio im je uspjeh u radu, ustvrdivši da želi da se u Zagrebu i dalje promiče duh tolerancije, a njemu je osobno, napomenuo je, Branko Lustig uzor na tom području.

Prema tradicionalnom židovskom običaju pri useljenju u novi dom ili poslovni prostor, rabin Kotel Da-Don stavio je kod ulaza mezuzu, svitak koji po vjerovanju čuva kuću i donosi uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.