Pater Stjepan Horvat: ‘Prije nego što ispričaš stvari o drugima, treba ih prosijati kroz tri sita’

Foto: Facebook

Pater Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove, koristi društvene mreže za evangelizaciju mladih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je objavio zanimljivu priču kojom ističe kako se informacije moraju “prosijati” prije nego što se prenesu drugima.

“Zadnjih dana je more različitih informacija o situaciji koju svijet proživljava. Ova priča može nam pomoći da prosijemo informacije prije nego ih prenesemo drugima…

Sokrata jednog dana potraži neki čovjek i reče:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Znaš li što sam sve čuo o tvome prijatelju?

– Trenutak, odgovori Sokrat, prije nego što mi ispričaš volio bih da prođeš jedan brzi test. Jesi li to što mi želiš reći prosijao kroz tri sita?

– Tri sita?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Da, odgovori Sokrat. Pije nego što ispričaš neke stvari o drugome, dobro je uzeti malo vremena i prosijati ono što želiš reći. To nazivam test od tri sita! Prvo je sito ISTINE. Jesi li provjerio da li je istina ono što mi želiš ispričati?

– Ne, pa i nisam. Nisam vidio, samo sam čuo kako pričaju.

– Dobro! Ne znaš da li je to istina. Probajmo ponovo: pokušajmo prosijati drugačije, sad ćemo uzeti sito DOBROTE. Ono što mi želiš ispričati o prijatelju, je li nešto dobro?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ne, baš suprotno! Čuo sam kako se tvoj prijatelj loše ponio.

– Dakle, nastavi Sokrat, želiš mi ispričati loše stvari o prijatelju, a nisi siguran jesu li istinite. To i nije baš ohrabrujuće! Još uvijek možeš proći test, jer je ostalo još sito KORISTI. Je li korisno da mi ispričaš sve što je moj prijatelj učinio?

– Korisno? Pa i ne, ne vjerujem da bi ti to moglo koristiti.

– Dakle, zaključi Sokrat, ono što mi želiš ispričati nije Istina, ni Dobro, ni Korisno, pa zašto bi mi onda pričao. Ne želim ništa znati od onoga što si mi htio ispričati, i tebi će biti bolje da sve to zaboraviš.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.