Poljska zemlja partner ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka

Foto: www.zagrebdesignweek.com

Festival posvećen dizajnu, Zagreb Design Week, čije će se šesto izdanje održati od 7. do 12. svibnja u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, ove godine kao zemlju partnera predstavlja Poljsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zagrebački festival Poljska donosi dvije izložbe – “ABC poljskog dizajna“ i “Urbani prototipovi“ te projekcije dokumentarnih filmova o poljskom dizajnu.

Izložba “ABC poljskog dizajna“ kustosice Ewe Solarz, interpretira stogodišnje nasljeđe poljskog dizajna, podjednako predstavljajući klasike i suvremene radove, prototipove koji nikada nisu zaživjeli u proizvodnji, ali i popularne predmete koji su Poljacima označili kulturu življenja u periodu od 1918. do 2017.

Među njima su brojni proizvodi koji će dočarati atmosferu iz svakodnevnog života Poljaka, od stolaca, stolova, čaša, predmeta od porculana, tipografije, vizualnih identiteta, dječjih igračaka, automobila, neonskih lampi, pa čak i zmajeva, najavljeno je sa Zagreb Design Weeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki je rad na izložbi popraćen ilustracijama 25 poljskih dizajnera najmlađe generacije – svojevrsnim vizualnim pričama koje predočuju procese dizajna iza projekata, od prve ideje do raznih faza njezina razvoja.

Ta je izložba dio kulturnog programa obilježavanja 100 godina nezavisnosti Poljske, projekt Ministarstva kulture i nacionalne baštine Republike Poljske kao dio EU programa Niepodległa 2017–2022.

Na izložbi “Urbani prototipovi“ kustosa Pawela Grobelnya predstavit će se izbor projekata koji su preoblikovali javni prostor u poljskim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o projektima manjih razmjera, dizajnerskim intervencijama koje poboljšavaju funkcionalnost određenih dijelova urbanog prostora – od školskog namještaja za ‘učionicu na otvorenom’, hranilište za ptice do mape “Tišina“ uz pomoć koje se mogu obilaziti lokacije najmanje izložene gradskoj buci.

“Izložba podjednako predstavlja trajne i privremene instalacije, ali i koncepte koji su projektirani na poljskim sveučilištama, a svi projekti nastali su kroz interdisciplinarnu suradnju dizajnera, tehnologa, fizičara, inženjera zvuka, ornitologa”, napominje se.

Izložbe prati dokumentarno filmski program “Poljska stvar“, koji oživljava okolnosti nastanka djela poljskog dizajna unatrag 100 godina, približavajući dizajnere i značaj njihovih radova za kontekst moderne povijesti Poljske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, poljska kritičarka, doktorica povijesti i teorije dizajna, Magdalena Kochanowska, članica je međunarodnog žirija koji će dodijeliti festivalske nagrade.

Sva događanja vezana uz poljski program organizirao je Institut Adam Mickiewicz u sklopu međunarodnog kulturalnog programa POLSKA 100 kojim se obilježava stogodišnjica poljske neovisnosti.

Gostovanja poljskih sudionika će se ostvariti kroz suradnju s Institutom Adam Mickiewicz iz Varšave, Ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Veleposlanstvom Republike Poljske u Hrvatskoj.

Ovogodišnji ZGDW na temu nove budućnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesto izdanje Zagreb Design Weeka posvećeno je temi Changing the Game / Nova budućnost, kroz koju se želi istraživati i propitivati nove mehanizme, projekte, objekte i način razmišljanja koji će oblikovati našu budućnost. Dizajneri su tu kao aktivni tvorci promjena i netko tko može dati nam viziju nove budućnosti.

Festival se održava od 2014. godine, a njegovo prošlogodišnje izdanje privuklo je na više desetaka zagrebačkih lokacija preko 25.000 posjetitelja.

Među ostalim, posjetitelji će moći pogledati izložbe dizajna, izložbu fakulteta i škola vezanih za dizajn, organiziraju se konferencije, predavanja, radionice, paneli, prezentacije te portfolio rewiews za mlade profesionalce i studente.

Organizatori kažu kako je festival orijentiran na najširu publiku, a izborom sadržaja i formata nudi aktivnosti za sve dobne skupine i sve razine profesionalnog interesa.

Prvi put na središnjoj lokaciji, Hali V, održat će se ZGDW Concept Store, koji objedinjuje dosadašnji market i izložbu namještaja i na kojem će posjetitelji moći vidjeti brojne premijere hrvatskih i svjetskih dizajnera, te kupiti najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu.

Najavljen je i niz festivalskih zabava, a cijeli program kulminira u Noći dizajna, 10. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.