Predavanje Karoline Vidović Krišto ‘Borba za obitelj’ u Sisku

Zagreb, 16.3.2015. - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je u povodu najave otkaza novinarkama HRT-a Hloverki Novak Srziæ i Elizabeti Gojan održalo konferenciju za novinare pod nazivom "Stop cenzuri otkazom". Na fotografiji Karolina Vidoviæ Krišto. foto HINA / Dario GRZELJ / mm

Predavanje “Borba za obitelj” održat će novinarka Karolina Vidović Krišto, u četvrtak 16. travnja u 19.30 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karolina Vidović Krišto bivša je novinarka HRT-a koja je široj javnosti postala poznata kada je na javnoj televiziji upozorila na povezanost Zdravstvenog odgoja s Alfredom Kinseyem.Ona je tada kao urednica ukinute emisije za dijasporu “Slika Hrvatske” suspendirana zbog emisije pod naslovom “Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?”. Na HRT-u su tada tvrdili da je sporna emisija obrađena ispod profesionalnog standarda, jednostrano, aktivistički, a ne novinarski.

5. siječnja glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman dao je Karolini Vidović Krišto izvanredni otkaz ugovora o radu. Obrazložio je to riječima kako ga je uvrijedila i omalovažila jer se u njenoj poruci uz ime glavnog ravnatelja veže bivša totalitarna SFRJ i njegovo rukovođenje tadašnjom TV Zagreb.

Otkaz je dobila bez obveze poštivanja potpisanog otkaznog roka, a Radmanova odluka je došla nakon što je Vidović Krišto 22. prosinca e-poštom na 82 adrese novinara i kreativnog osoblja HRT-a uputila poruku čiji je naslov glasio “u Novoj godini Etički kodeks, Opća pravila i Glavni ravnatelj koji poštuje ljudska prava i demokraciju”. U odluci o otkazu je stajalo da iako je osnovna svrha ove poruke trebala biti prijedlog izmjena i dopuna Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT te prijedlog izmjena Općih pravila o radu i ponašanju, ista je iskorištena za uvredljive komentare na račun glavnog ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.