Prof. Sanja Nikčević: Majka Terezija je svojim životom dokazivala da Krist živi i danas

Kazališta
Sanja Nikčević

“Zato postoje sveci – da nam pokažu da je moguće biti drugačiji u svijetu nego što svijet to tvrdi. Kad gledamo Majku Tereziju – onda želimo da ju slijedimo, a da bismo ju slijedili moramo pogledati kako je ona to činila – davati bez razmišljanja, biti poslušni autoritetima iako nas svi potiču na veliku pobunu. Također, da gledamo ljude s ljubavlju kao Isusa Krista – dajući neočekujući nazad i znajući po njoj da se to isplati. Sve oko nas govori, pogotovo u medijima da se to ništa ne isplati, no Majka Terezija nas uči da to nije istina jer je sreća upravo u onome što je ona radila”, rekla je prof. dr. sc. Sanja Nikčević na tribini Hrvatskoga katoličkoga društva prosvjetnih djelatnika (HKDPD). Tema je bila “Majka Terezija kao svetica radosti ili može li se danas biti dobar”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesorica Nikčević ispričala je kako je Majka Terezija dotaknula njezin život na poseban način istaknuvši kako ju je to potaknulo da promijeni svoj pogled – da on bude pogled ljubavi – kako je to činila i sama svetica.

Proučavajući život svetice Nikčević je istaknula kako je jedna od značajki njezina poslanja bila poslušnost.

“To me silno fasciniralo jer se mi u današnjem vremenu vidimo kao individualci koji su pametniji od sviju drugih. Majci Tereziji se objavio sam Isus Krist, ona je već tada bila 10 godina časna sestra – ona to nije rekla svojoj časnoj sestri već svom ispovjedniku koji joj je rekao na to: ‘A sada to zaboravi. Ja ću za ta moliti i vidjeti što je to zapravo’. Majka Terezija je čekala godinu dana da joj ispovjednik i biskup dopuste da ona svojoj časnoj majci kaže da želi izaći iz reda, kako je to sam Isus Krist tražio od nje u objavi. Ona je bila poslušna svom ispovjedniku – godinu dana je čekala da može reći da ima poziv Isusa Krista”, rekla je Nikčević dodavši kako je Majka Terezija prošla cijelu crkvenu hijerarhiju i osnovala novi red po svim pravilima – iz poslušnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Divno mi je kako Isus Krist nikad ne potiče na pobunu nego na služenje”, naglasila je dodavši kako je sve što je činila od trenutka kad se otišla iz loretinskog reda do prvih 10 godina djelovanja u misionarskom radu čisto čudo.

“To je nemoguće ljudskim naporom. I ona je cijelo vrijeme govorila: ‘To nisam ja – to je Krist’. Ona je spavala dva do četiri sata na dan. Na početku je živjela sa siromašnima na cesti”, rekla je Nikčević dodavši kako ju druga važna poruka života Majke Terezije da u svima gledamo Krista.

“Ona je u svakome doista vidjela Isusa – zato je i promijenila svakog čovjeka. Kad je gledala u njemu Isusa Krista – onda ga je gledala s ljubavlju. Ljubav koju je osjećala za Isusa Krista, ona je ‘prebacivala’ u sve oko sebe”, poručila je Nikčević dodavši: “Davati je više nego primati – to je put ljubavi i spasenja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, spomenula je kako su Majku Tereziju optuživali da je uzimala novac od mafijaša, čak i da nije davala pravu medicinsku skrb.

“Majka Terezija je slijedila Kristovu ideju za spasenje svake duše – pa i mafijaša. Dopuštala je mafijašima da daruju jer je to moglo biti prvo otvaranje vrata za spas njihove duše. To je velika stvar – omogućavala im je da naprave dobro djelo”, pojasnila je dodavši kako je Majka Terezija na prigovore da ne daje pravu medicinsku skrb odgovorila kako ona nije otvorila bolnicu nego prihvatilište – da ljudi dostojanstveno umru.

“To je bio njezin cilj – donijeti Krista, Kristovo lice, pokazati da i danas živi Krist”, rekla je dodavši: “Majka Terezija je svojim primjerom i ponašanjem mijenjala svijet”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Majka Terezija je svojim životom dokazivala da Krist živi i danas. I zbog toga su ju napadali. Majka Terezija cijeli život je živjela siromašno, no ona je bila svetica radosti. Ona dokazuje da Krist živi, da možeš biti dobar te ako si dobar i daješ – onda si sretan. Ona dokazuje sve ono što današnje vrijeme ne priznaje – upravo zato ju je Bog poslao. Isus ju je pozvao jer je znao da ona to može”, zaključila je Nikčević

Prof. dr. sc. Sanja Nikčević jedno je od najpoznatijih imena hrvatske teatrologije čiji istupi i kritike uvijek izazivaju reakcije. Kazališna kritičarka i redovita profesorica na Odsjeku za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku svojom je knjigom “Nova europska drama ili Velika obmana” prije nekoliko godina stvorila pravu “revoluciju” na hrvatskoj kazališnoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.