Progon kršćana: Kineski državni službenici pooštrili mjere protiv vjerskih pogreba i vjenčanja

Foto: GettyImages

Dok Komunistička partija Kine uvodi strožu kontrolu nad propisima koji se tiču vjere i vjerskih aktivnosti, udruga za zaštitu ljudskih prava priopćava da državni službenici prekidaju vjerske obrede i ceremonije poput sprovoda i vjenčanja koji se održavaju izvan crkvenih objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitter Winter, časopis koji izvještava o zlouporabi ljudskih prava i religijskih sloboda u Kini, objavio je da sudionicima takvih obreda prijeti istraga i zatvor, dok u nekim slučajevima bivaju uhićeni i pritvoreni na više od dva tjedna, prenosi Catholic News Agency.

Oštre mjere dio su državne kampanje koja nastoji „sinificirati“ religiju s ciljem njenog usklađivanja s kineskom komunističkom kulturom. Izvješće je objavljeno samo pet dana nakon što je Chris Smith, supredsjednik Komisije za zaštitu ljudskih prava „Tom Lantos“, priopćio na saslušanju u američkom Kongresu da religijske slobode u Kini „nikada nisu bile u gorem stanju nego danas“.

Kineski državni službenici su 12. travnja ove godine prekinuli kršćanski sprovod u provinciji Henan na kojemu je sudjelovalo 11 osoba, a koji se održavao u čast pokojnog člana vjerske zajednice. Državni službenici su optužili sudionike da „skriveno“ vrše svoje radnje u ruralnoj sredini te su im zaprijetili zatvorskom kaznom, stoji u izvješću časopisa Bitter Winter. Policija je uzela osobne podatke za kontakt od sudionika te im je napomenula da mogu biti ispitani u bilo kojem trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači su državni službenici prekinuli još jedan kršćanski sprovod starije osobe u drugom gradu iste te provincije. Lokalne vlasti su navodno prijetile sudionicima da će ih uhititi zbog održavanja vjerske službe izvan crkvenog objekta, a sudionici su se potom razišli.

Bitter Winter navodi da su državni službenici počeli prekidati vjerske sprovode još 2017. godine, kada je prekinut kršćanski obred koji se održavao prije sprovoda u Henanu, pod optužbom da je „protuzakonit“. Svih 20-ak sudionika završilo je u pritvoru. Nekolicina ih je ubrzo puštena na slobodu zbog starije dobi ili bolesti, dok je šest sudionika zadržano u pritvoru 15 dana.

Nadalje, upravitelj taoističkog hrama uhićen je u travnju ove godine u svom hramu u provinciji Jilin nakon što je netko na internetu objavio video molitvenog obreda u čast mučenicima. Nakon što su pogledali video, državni službenici su 17. travnja proveli istragu u hramu. Premda je upravitelj imao potrebnu dozvolu za održavanje takvog događaja, službenici su mu poručili: „Iako imate dozvolu, to je i dalje neprihvatljivo. Obmanjujete narod, a to je protuzakonito,“ prenosi Bitter Winter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski državni službenici također su pokušali zaustaviti vjenčanje u crkvi u Henanu naredivši sudionicima da napišu svoja imena u registar. Osim toga, nisu dozvolili nikakva druga slavlja izvan crkve te su zabranili sudjelovanje osobama mlađim od 18 godina. Župnik je izjavio za Bitter Winter kako misli da su propisi uvedeni s ciljem odvraćanja ljudi od planiranja vjenčanja u crkvi. Vjenčanje koje se trebalo održati u ožujku otkazano je nakon uvođenja ograničenja.

Na drugom vjenčanju koje se održavalo 1. svibnja u provinciji Shanxi, policija je uhitila jedan kršćanski par jer je tražio da bend svira kršćanske pjesme na vjenčanju njihova sina. Policija je pustila par na slobodu nakon što su se za njih zauzeli službenici iz obližnjeg sela.
Oštre mjere protiv vjerskih ceremonija samo su najnovija u nizu prijavljenih povreda religijskih sloboda u zemlji.

Kineski državni službenici također su, između ostalog, osnovali masovne sabirne logore za ujgurske muslimane te uništavaju crkve, pale križeve, ograničavaju izražavanje vjerskih uvjerenja na internetu, te pokušavaju izmijeniti Bibliju kako bi poruka koju ona prenosi bila više u skladu s komunističkom partijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli je tjedan Vatikan izdao nove smjernice u vezi državnog zahtjeva za registraciju crkvenih svećenika. Vatikan je priopćio da poštuje odluku kineskih katoličkih svećenika o tome žele li ili ne žele upisati svoja imena u registar. Registracija omogućuje svećenicima da slobodno prakticiraju svoju službu, ali to ujedno znači da prihvaćaju napore koje vlada ulaže u cilju „sinificiranja“ religije.

Vatikan je izjavio da bi se svećenici trebali registrirati samo ako navedu da je dokument koji potpisuju „vjeran načelima katoličke doktrine“.

Katolička Crkva u Kini dijeli se na podzemnu Crkvu koja je vjerna Vatikanu, ali djeluje bez vladinog dopuštenja i nema odobrenje za ređenje svećenika, i Kineskog patriotskog katoličkog udruženja, koje podliježe sankcijama vlade.

Vatikan i Peking su u rujnu 2018. godine postigli sporazum poznat pod nazivom „Kineski dogovor“, kojim se nastojala premostiti podjela između podzemne Katoličke Crkve i Kineskog patriotskog katoličkog udruženja. Dogovor omogućuje Kineskom patriotskom katoličkom udruženju da odabere niz kandidata za biskupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda neki smatraju da kontroverzni dogovor predstavlja pomak prema ujedinjenoj Crkvi u Kini, drugi crkveni poglavari i zagovaratelji ljudskih prava su ga kritizirali smatrajući da je to pokušaj postizanja kompromisa s Komunističkom partijom, koja otada nije popustila u svojoj agresiji prema kršćanima i drugim vjernicima.

U travnju ove godine, kineski državni službenici u provinciji Guangdong počeli su nuditi novčane poticaje u zamjenu za informacije ili dojave o vjernicima i vjerskim okupljanjima.

U svom 20. godišnjem izvješću, objavljenom u travnju 2019. godine, Komisija SAD-a za međunarodne religijske slobode istaknula je Kinu kao jednog od najtežih prekršitelja religijskih sloboda na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.