Rekordna cijena za sliku Fride Kahlo – osam milijuna dolara

Slika Fride Kahlo na kojoj su prikazana dva ženska akta prodana je u četvrtak na dražbi kuće Christie’s u New Yorku za osam milijuna dolara, što je rekord za meksičku umjetnicu koja je umrla 1954. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je procijenjeno da će “Dva akta u šumi” (Dos desnudos en el bosque /La tierra misma) iz 1939. postići cijenu između 8 i 12 milijuna dolara.

Radovi Fride Kahlo (1907. – 1954.) prva su platna nekog latinskoameričkog umjetnika koja su prešla prag od milijun dolara na dražbama, a prva njezina slika koja je to postigla je “Diego i ja” (Diego y yo) prodana za 1,4 milijun dolara 1990.

Stil i ličnost meksičke umjetnice kao i malobrojnost njezinih djela razlog su što se desetljećima njezine slike najviše traže kad je riječ o nekom latinskoameričkom slikaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dražbe u četvrtak “Dva akta u šumi” bila su odabrana za veliku izložbu “Slikanje revolucije: meksički modernizam, 1910.-1950.”, koja će u listopadu biti otvorena u Muzeju umjetnosti u Philadelphiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.