Slavna Solinjanka ponovno u stalnom postavu nakon više od 40 godina

Jedan od najvrjednijih spomenika rimske umjetnosti na području Hrvatske, glava djevojke za koju se vjeruje da pripada Fulviji Plautili, ponovno je u stalnom postavu Arheološkog muzeja nakon više od 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošireni postav Antičke zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu dopunjen je nalazima vjerskog i umjetničkog karaktera koji nesumnjivo jedni od najatraktivnijih i najvrjednijih u bogatom muzejskom fundusu. Religije su antičkim ljudima bile nepresušan izvor inspiracije u umjetničkom izričaju, što posjetiteljima ovaj dio stalnog postava zorno prikazuje. Osim predmeta isključivo sakralne i votivne namjene, zbirka posjeduje i umjetnička djela profane prirode, posebice portrete javnih i povijesnih ličnosti. Među njima se posebice ističu portreti vladara i pripadnika carskih obitelji poput svjetski poznatog portreta princeze Plautile, slavne „Solinjanke“.

 

Iako nam datum njenog rođenja nije poznat, drži se da je rođena u drugoj polovici 180-tih godina. Kao kćer pretorijanskog prefekta Gaja Fulvija Plautijana od malena je bila pripremana za udaju u carsku obitelj dobivajući poduku iz znanosti te raznim drugim umijećima, posebice iz glazbe i plesa. Sudbina nesretne princeze obilježena je nesretnim brakom sa Karakalom, sinom rimskog cara Septimija Severa. Iako su vjenčani u najvećoj raskoši te iako je ispraćena sa mirazom dostatnog za pedeset žena kraljevskog dostojanstva, brak Plautile i Karakale bio je sve samo ne uspješan i sretan. Karakala je na brak bio prinuđen očevom voljom, a uz to je i mrzio njenog oca Plautijana koji je pak na svoju kćer najvjerojatnije gledao kao na sredstvo za ostvarivanje političkih ambicija koje će ga kasnije stajati glave. Car ga je smijenio i pogubio pod optužbom da je težio za carskom vlašću i snovao smrt vladajućoj carskoj obitelji. Fulvija Plautila je izgnana na Lipare, otočje osamdesetak kilometara od današnje Mesine, a oduzet joj je i naslov Augustae. U izgnanstvu je živjela relativno sigurno sve dok na vlast nije došao njezin bivši muž Karakala koji ju je dao ubiti te izbrisati svaki spomen na nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspomenu na nesretnu princezu u Arheološkom muzeju čuvaju dvije mramorne glave iznimne umjetničke kvalitete, baza za kip s natpisom iz Siscije te nekoliko primjeraka novca s likom Plautile.

Glava djevojke za koju se vjeruje da predstavlja caricu Plautilu primjer je savršene preciznosti u oblikovanju detalja te mekoće i profinjenosti modelacije koje ukazuju na vrhunsko majstorstvo i rafiniranost autora pa se s pravom svrstava u najljepše ženske portrete u rimskoj kamenoj plastici. Glavni je majstor udahnuo životnost i gotovo eterničnu produhovljenost, a transparentnost uglačanog mramora omogućuje usporedbu s alabasterom. Detalji lica brižljivo su oblikovani, a očne šupljine, duboko usječene, nekoć su bile ispunjene staklenom pastom. Kosa je od sredine tjemena prema ušima razdjeljcima podijeljena u dvanaest segmenata nalik kriškama dinje skupljenih na zatiljku i isprepletenih u pundžu.

Takav specifičan tip frizure utjecao je i na lokalnu modu kakva se zadržala do današnjih dana pa možemo reći da veza s nesretnom princezom Fulvijom Plautilom traje i dalje kroz frizure kakve se i danas nose u Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.