Split: Pogledajte nebeske jaslice u crkvi sv. Frane

nebeske jaslice split
Foto: Snimka zaslona

Splićani su se danas u podne spontano okupili i zapjevali najljepše božićne pjesme i ne samo božićne a onda je grad gotovo utihnuo u iščekivanju Božića. Jedino je u poslijepodnevnim satima u obnovljenoj crkvi Gospi od Betlehema na Marjanu služena tradicionalna prva polnoćka u Hrvatskoj. Stoljetna je to tradicija naših starih koji su pohodili popodnevno misno slavlje, budući da nije bilo struje, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večerašnje će se mise služiti od 21 ili 22 sata, izdvojimo polnoćku u prvostolnici Sv. Dujma koju će predvoditi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić od 21 sat.

Ulice su tihe,nema pirotehnike i bespotrebne pucnjave,nadajmo se da će tako i ostati, javio je u središnjem Dnevniku novinar HTV-a Ivica Đuzel.

Nebeske jaslice

U crkvi svetoga Frane ovogodišnje jaslice oslikavaju savršenu repliku zvjezdanog neba. Točno onakvog kakvo će biti noćas, u božićnoj noći, negdje iza ponoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na četiri metra širok i gotovo dva metra visok nebeski svod svi su stali. Zvjezdani superdivovi, male i velike, vrele i gaseće zvijezde.

– Ovdje vidite zvježđe Orion, pa je iza toga najsjajnija zvijezda na nebu Sirius…,  pokazuje Duje Giljanović, idejni tvorac projekta.

Blizu su Mali i Veliki pas. Vide se na svodu od pleksiglasa zviježđa Bika i Perzeja. Mlada ekipa elektrotehničara, fizičara, dizajnera i programera ništa nije zaboravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ovdje se vide 1125 individualiziranih, kontroliranih LED dioda što zahtijeva jako puno preddizajna jako puno vremena da se napravi, ističe Toni Konsa, idejni tvorac projekta.

Lavovski dio posla odradile su nježne, nevjerojatno strpljive ženske ruke.

– Ja sam implementirala cijeli dizajn koji je kolega Toni osmislio, dizajnirao, od sastavljanja, lemljenja, spajanja, svega, ističe Ana-Marija Sabljo, suradnica u projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sve boje koje vidite su točno kakve jesu, svi sjajevi međusobni su točno kakvi jesu na nebu, treperenje je napravljeno kako je na nebu kako bi dobili pravi feeling da vas nekako opusti i hipnotizira, objašnjava Giljanović.

I kad je noć najvedrija, Splićani zbog svjetla grada vide samo oko 130 zvijezda.

– Činjenica je da mi to nikada ne vidimo, najvjerojatnije bismo vidjeli da odemo na Mosor ili negdje drugdje u prirodu gdje nema nikakve svjetlosti i onda bi mogli uživati i gledati u nebo, kaže Ante Šućur.

– Genijalno. Ideja, sve, stvarno prvi put da se ovako nečega netko sjeti, dodaje Marin Šućur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– To nebo zapravo daje svoju svjetlost na jedan jedinstveni, poseban način, upravo na jaslice i događaj otajstva Božića i rođenja Isusa Krista, ističe fra Martin Jaković, gvardijan samostana sv. Frane, Split.

Bilo je pokušaja izrade replika zvjezdana neba u svijetu, ali nijedna od njih nije napravljena ovako laserskom preciznošću, kaže Duje. Ova u svetom Frani, raskošna i prekrasna, ostavlja doslovce – bez daha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.