Švedska luteranska crkva izdala LGTB-vodič ‘Pod dugom niste sami’ za ‘queer kršćansku djecu’

Foto: Fah

Švedska nacionalna luteranska crkva građanima je dijelila LGBT-vodič  „kršćanskoj queer djeci“. Radi se o daleko najvećoj protestantskoj crkvi, koja je službeno bila i državna crkva (što je jako obilježje protestantizma, za razliku od katolicizma) do 2000. godine, kada je crkva odijeljena od države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska crkva u biskupiji Västerås izradila je „Vodič za opstanak kršćanske queer djece“. Na svojoj web-stranici uz naslov vodiča „Pod dugom niste sami“, tvrde kako isti sadrži definicije i koncepte, te ponešto o Bibliji i homoseksualnosti, kao i biblijske priče koje su vezane za homoseksualne osobe.

Vodič tvrdi da Biblija nije protiv homoseksualnosti, jer se nigdje u njoj ne spominje riječ homoseksualnost, a dijelovi koji se tumače kao da se bave homoseksualnošću ne odnose se na homoseksualnu ljubavnu vezu, već na iskorištavanje ili silovanje.

Vodič također nudi cijelu lepezu modernih pojmova koji opisuju sve moguće i nemoguće seksualne orijentacije pojedinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu je biblijska Marija, sestra Lazarova, opisana kao djevojka koja se „usuđuje kršiti tradicionalne seksualne norme u patrijarhalnom društvu“. To je napisano samo zato jer je sjedila do Isusovih nogu dok je druga sestra Marta radila i služila Isusa. Starozavjetni Josip, kojeg su braća prodala u Egipat, prikazan je kao sanjar koji krši norme u smislu rodnog izražavanja te da se odijeva u žensku odjeću.

I Isus je opisan kao čovjek koji je rušio norme i društvene konvencije.

Zapravo, cijeli tekst bavi se time da je dobro kršiti društvena pravila i društvene konvencije, a da su uzor u tome biblijski likovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.