U Sisačkoj biskupiji srušeno 10, a 17 crkava teško oštećeno

Foto: Snimka zaslona

Potres je razrušio ili teško oštetio 30-ak crkvi Sisačke biskupije. Sutra počinje i uklanjanje tornja stradale sisačke katedrale koju je danas obišao i apostolski nuncij u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, na pogođenom području, mnogi stanovnici pravoslavne vjeroispovijesti obilježavaju nikad neobičniji Božić. Pravoslavni vjernici nisu kao inače mogli u kapelu svetog Nikole na groblju u Petrinji koja je dosta stradala u potresu. Sasvim drukčiji Božić za mještane koji ga slave po julijanskom kalendaru, poput ove obitelji u selu Begovićima.

Sisačka katedrala je teško stradala

A dodatno se mijenja vizura Siska. Jedan od simbola, katedrala, teško je stradala. Sutra stiže dizalica, GSS i počinju pripreme za spuštanje kape i zvona. Toranj se pomaknuo za 20-ak cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prijeti da se sruši i napravi veću štetu i zgradama okolo, ali i samoj katedrali koja je već doživjela da je pao svod između orgulja i kora i napravio veću štetu”, rekao je mons. Vlado Košić biskup sisački za RTL.

U Sisačkoj biskupiji srušeno je 10 crkava, 17 ih je teško oštećeno. Od Žažine preko Kravarskog, a stradala je i ova župa u Mošćenici nedaleko od Petrinje. No, župnik kaže, preživjela su čudom zvona lijevana u Zagrebu.

“Preživjela su taj pad, taj udarac i mislim da je hrvatsko kvalitetno”, ispričao je Damir Ceković, župnik Župe Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svetoj misi unutar kapele, ali i ispred nje, inače bude 100-tinjak ljudi, no što će biti dalje, čeka se amen statičara.

‘Kao da mi je netko srce iščupao’

“Sad kad ovo gledam kao da mi je netko drugi put srce iščupao, ali dragi Isus je među nama, on nas čuva”, kaže Josip Lovreković iz Mošćenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stradale sakralne objekte u Sisačko-moslavačkoj županiji posjetio je apostolski nuncij u Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua.

“Potresi se nižu jedan za drugim i uvijek ostaje strah. No, to nas s druge strane čini svjesnima da smo ništa, da je sve ispraznost”, rekao je Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Hrvatskoj.

“Ova nesreća nam potvrđuje kako smo krhki i slomljivi i kako se na ovom svijetu moramo spremati za bolji svijet”, poručio je mons. Vlado Košić, biskup sisački.

Šteta bi mogla biti i veća od pola milijardi kuna, a popis još nije konačan, posebno zbog svakog novog podrhtavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.