Umjetnošću protiv trgovanja ljudima: U svijetu je više od 30 milijuna žrtava koje su bez glasa

Monodrama autorice Kathleen Ann Thompson »See me! Hear me!« (»Vidi me! Čuj me!«) po prvi se put izvodi pred hrvatskom publikom, a za cilj ima umjetnošću progovoriti o problemu trgovanja ljudima, posebice ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvedba predstave i održavanje kratkog foruma o ušutkanim žrtvama trgovanja ljudima priređuje se u utorak, 17. svibnja u 19 sati u nekadašnjoj dvorani Kinoteke (Kordunska ulica) u Zagrebu u organizaciji »Neformalne antitrafficking mreže«.

Multimedijalna drama – premijerno izvedena na Edinburgh Fringe Festivalu 2008. godine – govori o žrtvama trgovanja ljudima čiji se glas ne čuje dovoljno te podupire kampanju osvješćivanja javnosti o problemu »bijelog roblja«. Kroz predstavu se oslikavaju karakteri onih koji su uključeni u trgovanje ljudima: od zločinaca, preko žrtava do onih koji im pomažu.

»U svijetu je više od 30 milijuna žrtava koje su bez glasa, žena koje su ušutkane. Nevidljive, čekaju svoju istinu, obranu i spašavanje. Njihova patnja ne smije biti skrivena od ljudi, moramo se usuditi suočiti s činjenicom da ljudsko ropstvo postoji«, govori Kathleen Ann Thompson i ističe da svojom predstavom želi potaknuti na djelovanje širu javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o djelu koje je pedesetak puta izvedeno u Americi, ali i u drugim europskim zemljama u produkciji »Belleherst«, a na zagrebačku izvedbu ulaz je slobodan. Predstava se izvodi na engleskom jeziku.

Kathleen Ann Thompson već više od dvadeset godina gostuje u Hrvatskoj te kazališnom umjetnošću u fokus stavlja relevantne društvene teme. Ovoga puta to je trgovanje ljudima. Na stvaranje predstave »Vidi me! Čuj me!« potaklo ju je iskustvo susreta sa žrtvama trgovanja ljudima, kada je na putu vlakom iz Poljske prema Njemačkoj na granici vidjela te žene.

»Njihova lijepa, mlada lica i naivne oči jako su me uznemirile, danima sam razmišljala o njihovoj sudbini i nije mi to sve dalo mira. Kada su se odlučila prihvatiti ponudu za posao, nisu mogle znati za okrutnost, mučenje, poniženje koje će uskoro doživjeti«, zaključuje Kathleen Ann Thompson uz poziv na zagrebačku premijeru u utorak, 17. svibnja u 19 sati u dvorani nekadašnje Kinoteke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O TRGOVANJU LJUDIMA

Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova od 2002. godine više od stotinu osoba u Hrvatskoj bile su žrtve trgovanja ljudima, a većinom je riječ o seksualnom iskorištavanju mlađih ženskih osoba, između 11 i 30 godina.

U posljednje vrijeme povećan je broj i onih koji su postali meta krijumčara ljudima zbog radne eksploatacije, ali i prosjačenja, nezakonitog usvajanja djece, sklapanja lažnog i prisilnog braka te trgovanja ljudskim organima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.