Upoznajmo naše biskupe i pastire – Tomislav Rogić, biskup šibenski

Foto: snimka zaslona

Zbog pandemije koronavirusa sve češće na televiziji, ali i na prijenosima na internetu, vidimo naše nadbiskupe i biskupe iz nadbiskupija i biskupija diljem Hrvatske. Odlučili smo upoznati vas sa svakim od njih u budućim danima kroz članke na Narod.hr-u.

> Upoznajmo naše biskupe i pastire: Josip Bozanić, kardinal i nadbiskup zagrebački

> Upoznajmo naše biskupe i pastire: Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić 

> Upoznajmo naše biskupe i pastire: Nadbiskup zadarski Želimir Puljić

> Upoznajmo naše biskupe i pastire – nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić 

> Upoznajmo naše biskupe i pastire: Nadbiskup riječki Ivan Devčić 

> Upoznajmo naše biskupe i pastire: Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački

„Dolikuje i prekorisno je, da ste sjedinjeni s biskupom. Ko nije unutar oltara Božjega, lišen je kruha Božjega. Biskupa treba štovati, poput Krista. Čuvajte se heretika! Krist je Bog i čovjek. Znam da ste začepili svoje uši pred krivim učiteljima, i čestitam sebi, što mogu govoriti s onima, koji ljube jedinoga Bog.“  (Svet Ignacije Antihoijski, učenik svetog Ivana apostola koji je bio omiljen učenik Isusa Krista, 105. g. ).

Biskup (lat. episcopus, grč. ἐπίσϰοπος: nadzornik, predstojnik) viši je crkveni dostojanstvenik, odnosno poglavar biskupije ili eparhije. Crkva biskupe smatra nasljednicima apostola i namjesnicima Kristovim. U ranom kršćanstvu biskupska se funkcija kao funkcija vođe zajednice prepletala sa svećeničkom, a od kraja II. stoljeća biskupi se smatraju nasljednicima apostola i isključivo vode brigu o zajednici. Imenuje ih papa, a oni svoju vlast obavljaju u hijerarhijskoj povezanosti s njim i drugim članovima biskupskog zbora. Biskupsko ređenje, iz kojeg proizlazi vlast biskupa, određeno je crkvenim pravom.

Tko je biskup Tomislav Rogić?

Tomislav Rogić rođen je 8. studenoga 1965. u Senju, današnja Gospićko – senjska biskupija, u obitelji Ivana i Marice Rogić. Osnovnu školu pohađao je u Senju. Maturirao je na klasičnoj gimnaziji u Sjemeništu Zmajević u Zadru (1980. – 1984.). Teologiju je studirao u Rijeci, a završnu godinu teološkog studija pohađao je u Zagrebu (1985. – 1991.) Diplomirao je 1991. na temu “Kralj Šaul pomazanik i odbačenik Božji”, piše hbk.hr

Za svećenika je zaređen u Rijeci 22. lipnja 1991. kao svećenik tadašnje Riječko – senjske nadbiskupije. Kada je 2000. godine osnovana Gospićko – senjska biskupija prelazi u kler te nove biskupije. Kao svećenik najprije je djelovao kao župni vikar u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Vežici u Rijeci (1991. – 1993.), a potom odlazi na postdiplomski studij u Rim, na Papinsko sveučilište Gregoriana, gdje postiže magisterij iz Biblijske teologije na temu “L’amore totale che si rivela morendo distaccato per poter collegare tutti per sempre (Mt 27, 38 – 51)” – “Potpuna ljubav objavljuje se umirući podijeljena da bi sve zauvijek ujedinila“.

Poslije povratka iz Rima bio je predavač na biblijskoj katedri Teologije u Rijeci (1996. – 2010.), studentski kapelan za grad Rijeku (1996. – 2000.) te župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci (1997. – 2000.). Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije bio je od 2000. do 2004., a potom župnik i dekan Župe svetoga Križa u Ogulinu od 2004. do 2012.

Od 2012. do 2016. bio je župnik je i dekan na Udbini i Podlapači te ravnatelj Nacionalnog svetišta hrvatskih mučenika na Udbini. Bio je član zbora savjetnika i prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije te kanonik Senjskog kaptola od 2012.

Objavio je nekoliko članaka u Riječkom teološkom časopisu te u različitim lokalnim tiskovinama. Služi se talijanskim jezikom.

Za šibenskog biskupa imenovan je 3. lipnja 2016., a za biskupa je zaređen u šibenskoj katedrali sv. Jakova, 25. srpnja 2016.

 

Službe u HBK

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hbk.hr