Uskočkim bojem za Klis obilježena obljetnica oslobađanja od Turaka

Foto: kliskiuskoci.hr

Povijesno-scenskom manifestacijom “Uskočki boj za Klis”, koju organizira Povijesna postrojba Kliški uskoci, svečano je obilježena 371. obljetnica oslobođenja Klisa od turske vlasti, priopćila je agencija Manjgura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalni povijesno-scenski spektakl “Uskočki boj za Klis” i ove je godine oživio burnu klišku povijest i podsjetio na oslobođenje hrvatskoga povijesnog i kraljevskoga grada Klisa od turskih osvajača, koji su Klis pod svojom upravom držali punih 110 godina.

Zveket mačeva, pucnjevi iz kubura i topovska paljba živopisno su vratili posjetitelje u rani novi vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija.

U dvodnevnom spektaklu podno i unutar kliške tvrđave, koji svake godine privlači sve više stranih, ali i domaćih posjetitelja, sudjelovalo je preko 300 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zaista ne postoji bolji način da se proslavi ovako važna obljetnica, koja je ujedno i veliki simbol početka oslobađanja hrvatskih krajeva u tom vremenu”, izjavio je je načelnik Općine Klis Jakov Vetma dodavši kako je neizmjerno ponosan što iz godine u godinu sve više raste zanimanje posjetitelja, domaćih i stranih, koji su prepoznali sav trud koji ulažemo u rast i razvoj našega kraja.

Spektakularno uprizorenje povijesnog boja za Klis dio je bogatog i originalnog programa kliškoga kulturnog ljeta koji posjetiteljima nudi pregršt izložbi, predstava, koncerata i ostalih popratnih događaja.

Iznimno bogatu povijesnu i kulturnu baštinu tog kraja, ali i njegove prepoznatljive gastronomske i enološke posebnosti kroz kompjutorske 3D hologramske projekcije posjetiteljima predstavlja i nedavno otvoren interpretacijski centar u podnožju tvrđave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrđavu Klis iz godine u godinu posjećuje sve veći broj domaćih i stranih turista pa je tako prošle godine zabilježen rekord od 70.000 posjetitelja, ponajviše zahvaljujući revitalizacije i obnove kliške tvrđave, koja je postala planetarno prepoznata zahvaljujući snimanju HBO-ove serije “Igre prijestolja”.

Znatna sredstva, uspješno povučena iz europskih fondova, uložena su u postavljanje nove LED rasvjete kojom će tvrđava zasjati u novom ruhu, a u pripremi je i projekt ljetne pozornice te topničke vojarne i uređenje vegetacije na samim zidinama.

Broj posjetitelja nastavlja rasti i u Općini Klis, pa je tako u odnosu na prošlu, rekordnu godinu, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno povećanje broja posjetitelja za više od 56 posto, noćenja za 75 posto, dok su prihodi tvrđave premašili iznos od 3 milijuna kuna, što je izniman rezultat za općinu s tek nešto više od 5 000 stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova sredstva ulažu se dalje u projekte koji imaju za cilj podizanje standarda života lokalne zajednice kroz uređenje vrtića i škola, sportskih sadržaja, prometne i turističke infrastrukture, poticaja za mlade obitelji koje žele raditi i živjeti u Klisu te na poticanje i razvoj novih gospodarskih i poduzetničkih inicijativa.

“Zahvaljujući sustavnom i strateškom ulaganju, povećanje prihoda itekako dobro znamo iskoristiti pa smo tako povećali naknade za novorođenčad i sredstva za sufinanciranje vrtića na 2,5 milijuna kuna, povećali smo i stipendije i davanja za socijalne programe te nastavljamo sa sufinanciranjem javnog prijevoza i osiguravanjem udžbenika i radnih bilježnica za sve naše osnovnoškolce”, istaknuo je Vetma dodavši kako im je cilj stvarati još bolje i još kvalitetnije uvjete za život i rad u Općini Klis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.