(VIDEO) 11. rujna 1919. rođen Viki Glowatzky – omiljeni hrvatski pjevač koji je u Titovim kazamatima proveo šest godina

Foto: snimka zaslona

Viki Glowatzky rođen je u Rijeci 1919. godine. Brat je poznatog hrvatskog odvjetnika Ive Glowatzkog i stric glazbenika Tonija Glowatzkog. Završio je gimnaziju u vrijeme izbijanja Drugoga svjetskog rata pa se prijavio u domobransku dočasničku školu. U Zagrebu je tijekom Drugoga svjetskog rata, kao pripadnik Prosvjetne bojne, preuzeo vođenje radio emisije Hrvat u borbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tu je emisiju izabirao sugovornike i pisao tekstove, te je bila najslušanija emisija toga doba. Istodobno je sa svojim skečevima i stihovima redovito nastupao na zabavama i čajankama u Hrvatskoj radničkoj komori.

Nakon Drugoga svjetskog rata Glowatzky je uhićen kao narodni neprijatelj i osuđen na šest godina tamnice. U kaznionici u Staroj Gradiški bio je od 1945. do 1951. godine. Otpušten s robije, imao je zabranu javnog nastupanja pa je neko vrijeme anonimno pisao tekstove za priredbe Zagrebačkog varijetea, preteče današnjeg Kerempuha. U Varijeteu je Glowatzky pokazao da robija nije utjecala na raskoš njegova talenta.

Iznimno darovit i poduzetan Glowatzky se okrenuo i pisanju pjesama. “Zadnji fijaker” i “Dobro mi došel prijatel” samo su neke od njegovih najpoznatijih pjesama. Vrlo čest gost na Krapinskom i Zagrebačkom festivalu veliku je naklonost publike stekao i organizacijom Prvog pljeska, natjecanja u kojem su karijeru počele mnoge hrvatske glazbene zvijezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je omiljen među hrvatskim domoljubima u vrijeme tamnice naroda Jugoslavije, a umro je 1975. godine u voljenom Zagrebu gdje je i pokopan.

Viki Glowatzky: Zadnji fijaker

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.