Zašto mladi idu na Susret u Dubrovniku?

„Na susretima hrvatske katoličke mladeži događa se jedan misterij, Mistično Tijelo Kristovo prepoznaje se i djeluje baš kao jedno tijelo. Jako mi je drago što mladi imaju šansu i priliku to vidjeti. Osobito to mogu mladi zato što su oni otvoreni u svojim traženjima i ambicijama za djelovanje, angažman i poslanost. Ta snaga Crkva osobito se osjeća u njihovim susretima, što je jako važno“, rekao je isusovac Ivan Madurić, duhovnik Studentskog katoličkog centra (SKAC) u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deveti Susret hrvatske katoličke mladeži održava se ovaj vikend (26. i 27. travnja) u Dubrovniku. Posljednji Susret hrvatske katoličke mladeži održan je 2012. godine u Sisku, a njemu su prethodili susreti u Zadru, Varaždinu, Puli , Šibeniku, Osijeku, Rijeci i Splitu gdje je susret održan 1996. godine.

„Ako biste mlade pitali zašto oni vole te susrete, možda ne bi znali reći, kao ni ja, ali to je onaj osjećaj pripadnosti. Mladi osjećaju da pripadaju tom narodu. Zanimljivo je da kad se čovjek i prvi put nađe u jednoj situaciji, on prepoznaje da je to njegovo. Mladi prepoznaju da je to njihov identitet i zato se tamo tako razdragaju. Kao što čovjek koji je bio u ropstvu kad se susretne sa slobodom prepozna da je sloboda za njega iako ju prije nije iskusio. Tako i čovjek, kršćanin prepoznaje da je Crkva za njega iako ju možda na takvim susretima doživljava prvi put tako intenzivno“, dodao je Mandurić koji poručuje mladima da dopuste da ih Bog inspirira i oduševi Crkvom te da doista pristanu na poziv koji im Bog upućuje preko iskustva zajedništva.

Ivona Glavaš otišla je na Susret zajedno s mladima koji su u petak, nakon svete mise u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu, krenuli u Dubrovnik. „Bila sam na susretima u Varaždinu, Zadru, Livnu i bilo je odlično. Onda dođeš u Zagreb, u Baziliku i vidiš koja je moć kad moli nas, nekoliko stotina ili na Kamenitim vratima, a onda imaš priliku moliti s 30 000 ljudi, što je baš posebno“, rekla je Ivona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razloge odlaska na Susret podijelio je i Toni Akrap: „Mnogo je razloga zbog kojih sam se odlučio krenuti u Dubrovnik, a od svih je najbitnije zajedništvo koje se može osjetiti i jedno svjedočanstvo budući da je toliko mladih na jednom mjestu. To stvarno može pomicati planine“.

Marija Zvonar smatra posebnim susrete hrvatske katoličke mladeži, zbog čega se odlučila sudjelovati na Susretu koji se ove godine održava u Dubrovniku pod geslom: „Na slobodu pozvani!”(Gal 5,13).
„Bila sam u Sisku i starno je pristan Duh Sveti koji daje polet i novu radost kršćanstva. Upoznala sam nove ljude koji nas još više učvršćuju u vjeri i potiču da svoju vjeru živimo „na van“ i nosimo ju kroz svijet“, rekla je Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.