Željka Markić: ‘Čime su se Ivan Pavao II i Katolička Crkva zamjerili većini hrvatskih medija – pa da prenose BBC-jeve nebuloze?’

“O Henriku VIII, BBC-u, svetom Ivanu Pavlu II i… hrvatskim medijima”, naslov je komentara dr. Željke Markić, članice Upravnog odbora U ime obitelji koji je objavila na svom Facebook-profilu. U nastavku ga pročitajte u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poznati izvor točnih informacija o Katoličkoj Crkvi – Britanska javna televizija – BBC- protumačio je svjetskoj javnosti kako je Ivan Pavao II u stvari gajio nježne osjećaje prema profesorici filozofije s kojom je on, profesor filozofije, kao kardinal, prije nego je postao papa, surađivao na jednoj knjizi i postao dugogodišnji prijatelj. Kao dokaz papine zaljubljenosti donosi nam BBC korespondenciju pape i gospođe koja se nalazi u javno dostupnoj poljskoj Nacionalnoj biblioteci. Da, dokaz su i fotografije koje je snimio papin službeni fotograf ili papini prijatelji. BBC se u stvari, javno odrekao rodne ideologije koju tako revno promiče – i pokazao da ne vjeruje u mogućnost da je Ivan Pavao II sa gospođom profesor surađivao i prijateljevao zato što je ona vrhunska filozofkinja, da ju je smatrao “Božjim darom”, zato što je uvažavao njezin um… Ma, ne, jedini razlog zašto bi pametan muškarac surađivao sa pemetnom ženom je to što je ona žena…Tako vam to izgleda kad vas BBC ne voli…E, da je Katolička Crkva prije 490 godina odobrila poništenje braka Henriku VIII sa ženom koja mu je rodila petero djece – BBC bi nam ovih dana javljao kako je sveti Ivan Pavao II svojim odnosom prema ženama još u šezdesetim godinama prošlog stoljeća promicao žensku ravnopravnost…
I dok razumijem činjenicu da BBC,koji djeluje pod kraljevskom poveljom, a nadzorni odbor mu bira britanski vladar – u spomenutim okolnostima katkad zaboravi da bi trebao biti “majka svih vijesti” pa pretjera u “slobodnoj interpretaciji” činjenica, ostaje mi potpuno nejasno: čime su se to Ivan Pavao II i Katolička Crkva zamjerili većini hrvatskih medija – pa da tako revno prenose BBC-jeve nebuloze?”

O Henriku VIII, BBC-u, svetom Ivanu Pavlu II i… hrvatskim medijimaPoznati izvor točnih informacija o Katoličkoj…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posted by Željka Markić on 16. veljače 2016

Podsjetimo, BBC je pisma svetog Ivana Pavla II. poljsko-američkoj filozofkinji Ani Teresi Tymienieckoj protumačio kao izraze zaljubljenosti. Ističu da su se upoznali pet godina prije nego će on postati papa, a provodili su vrijeme na skijanjima, kampiranjima. Ana Teresa nekoliko ga je puta posjećivala u Vatikanu.

Reportaža BBC-a o intenzivnom prijateljstvu Ivana Pavla II. i udate poljske filozofkinje mora da je bila šala za Valentinovo, rekao je ravnatelj Poljske nacionalne knjižnice u kojoj se čuvaju njihova pisma, Tomasz Makowski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makowski podsjeća da je tijekom 70-ih godina, u komunističkom sustavu, poljska policija postavljala posvuda mikrofone i u stopu pratila biskupe pa agentima sigurno ne bi promaknulo nešto što je ovih dana “otkrio” jedan BBC-jev novinar.

Fotografije koje je objavio BBC sugeriraju da su Wojtyla i Tymieniecka bili sami na skijanju ili kampiranja, a snimljeni su zapravo na izletima kajakom ili u planinama, u brojnom društvu.

I izjavu poput “Vi ste Božji dar”, čestu u Papinim pismima, Karol Wojtyla je obilato rabio u odnosima sa svim svojim prijateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.