(FOTO, VIDEO) Europska liga: Rangers i Celtic prošli, Apollon izbacio Basel, F91 za povijest, Vida s Bešiktašom ‘razbio’ Partizan

Foto: fah

Nogometaši Rangersa, Leipziga, Zenita i Bešiktaša izborili su plasman u Europsku ligu, ciparski Apollon Limassol je priredio iznenađenje izbacivši Basel, dok je F91 Dudelange postao prvi luksemburški klub koji se plasirao u natjecanje po skupinama nekog europskog kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

Rangers se plasirao u Europsku ligu nakon što je na gostovanju u Rusiji odigrao 1-1 protiv Ufe i tako obranio pobjedu 1-0 iz prve utakmice. Rangers je utakmicu završio s dva igrača manje i jedva se provukao.

Škotski velikan je odlično ušao u susret i u devetoj minuti je poveo golom Oviea Ejaria. Izjednačio je Dmitri Sjsuev u 32. minuti, a pet minuta kasnije ‘pocrvenio’ je Alfredo Morelos. Kolumbijski napadač je dobio žuti karton zbog prekršaja, ali je nastavio s prigovorima pa mu je sudac Tobias Stieler bez razmišljanja pokazao crveni karton. U 66. minuti isključen je Jon Flanagan koji je sakupio dva žuta kartona. Domaćin je u nastavku stisnuo Škote, ali je momčad Stevena Gerarda izdržala do kraja. Nikola Katić je odigrao cijeli susret za Rangers.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramatično je bilo i u Leipzigu gdje je RB Leipzig golom u sudačkoj nadoknadi došao do pobjede 3-2 protiv ukrajinske Zorje i prolaza dalje nakon što je prva utakmica završila bez golova. Gosti su imali vodstvo 2-1, ali nisu izdržali. Strijelci za RB Leipzig bili su Werner (7), Augustin (69) i Forsberg (90-11m), dok su golove za Zorju postigli Ratao (35) i Gordienko (48).

Celtic nije imao previše problema sa Sudovom. Nakon gostujućih 1-1, Celtic je na svom travnjaku slavio 3-0 i nastavio europsku priču. Golove za momčad iz Glasgowa zabili su Leigh Griffiths (27), Callum McGregor (53) i Kristoffer Ajer (61). Ivan Kardum je branio za goste, a cijeli susret je igrao i Andro Švrljuga. Jozo Šimunović nije nastupio za Škote,

Zenit je uspio obraniti 3-1 pobjedu iz prve utakmice protiv Moldea i usprkos porazu 1-2 izborio je europsku jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski sastav je poveo u 21. minuti preko Dalera Kuzjaeva, no Molde je uspio okrenuti rezultat golovima Eirika Hestada (65) i Erlinga Brauta Halanda (77). Norvežanima je trebao još jedan gol za produžetak, ali nisu i treći put probili gostujuću obranu.

Nakon što je izbacio Rijeku, norveški Sarpsborg je bio uspješniji i protiv Maccabija iz Tel Aviva i u svom prvom europskom izletu izborio je natjecanje po skupinama. Norvežani su u Izraelu izgubili 1-2 obranivši pobjedu 3-1 iz prve utakmice. Maccabi je golovima Omera Atzilia (52-11m) i Elirana Atara (60) imao rezultat za prolaz, no Ole Jorgen Halvorsen je golom iz jedanaesterca u 81. minuti donio gostima veliko slavlje.

Ciparski Apollon Limassol je priredio iznenađenje izbacivši Basel. Nakon što su Švicarci u prvom susretu pobijedili 3-2, Apollon je u uzvratu pobijedio 1-0, a pogodak odluke zabio je Charalambos Kyriakou u 53. minuti. Za Apollon je cijeli susret igrao Anton Maglica.

Podvig je učinio i F91 Dudelange postavši prvi luksemburški klub koji se plasirao u natjecanje po skupinama nekog europskog kupa. Dudelange je u obje utakmice bio bolji od rumunjskog Cluja pobijedivši na svom terenu 2-0, a potom i u uzvratu 3-2. Najbolji igrač u obje utakmice bio je Danel Sinani koji je ukupno zabio tri gola – jedan u prvom susretu, a dva u uzvratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FC Kopenhagen i Atalanta su obje utakmice odigrali bez golova, a kako su mreže mirovale i tijekom produžetka pobjednik je razriješen izvođenjem jedanaesteraca. Na koncu su slavili Danci 4-3. Mario Pašalić je za talijanski sastav igrao do 57. minute.

Bešiktaš je pobijedio beogradski Partizan 3-0 nakon što je prvi susret završio 1-1. Golove za momčad iz Istanbula zabili su Pepe (37, 69) i Oguzhan Ozyakup (45+1). Domagoj Vida je igrao cijeli susret za Bešiktaš.

Nakon što je prva utakmica završila bez golova Bordeaux je na svom travnjaku pobijedio Gent 2-0. Pobjedu francuskom sastavu donijeli su Francois Kamano (10) i Jimmy Briand (64-11m). Za goste je branio Lovre Kalinić, dok Franko Andrijašević nije nastupio.

Za razliku od Genta, Racing Genk je prošao dalje s dvije uvjerljive pobjede protiv Brondbyja. Belgijanci su na svom stadionu slavili 5-2, a u uzvratu sa 4-2. Za danski sastav je cijeli susret igrao Ante Erceg, dok je Josip Radošević zamijenjen u poluvremenu.

Rezultati uzvratnih susreta završne runde kvalifikacija za plasman u Europsku ligu:

Ufa (Rus) – Rangers (Ško)  1-1 (ukupno 1-2)
Astana (Kaz)  APOEL (Cip 2-1 11m (ukupno 1-1)
AEK Larnaca (Cip) – Trenčin (Slk) 3-0 (ukupno 4-1)
RB Leipzig (Njem) – Zorja (Ukr) 3-2 (ukupno 3-2)
FC Kopenhagen (Dan) – Atalanta (Ita) 4-3 11m (ukupno 0-0)
CFR Cluj (Rum) – F91 Dudelange (Luk)  2-3 (ukupno 2-5)
Karabag (Aze) – Šheriff (Mol) 3-0 (ukupno 3-1)
Ludogorec (Bug) – Torpedo Kutaisi (Gru) 4-0 (ukupno 5-0)
Apollon (Cip) – Basel (Švi) 1-0 (ukupno 3-3, Apollon ide dalje)
Maccabi Tel Aviv (Izr) – Sarpsborg 08 (Nor) 2-1 (ukupno 3-4)
Molde (Nor) – Zenit (Rus) 2-1 (ukupno 3-4)
Midtjylland (Dan) – Malmo (Šve)  0-2 (ukupno 2-4)
Bešiktaš (Tur) – Partizan (Srb)  3-0 (ukupno 4-1)
Škendija (Mak) – Rosenborg (Nor) 0-2 (ukupno 1-5)
Spartak Trnava (Slk) – Olimpija (Slo) 1-1 (ukupno 3-1)
FCSB (Rum) – Rapid Beč (Aut) 2-1 (ukupno 3-4)
Brondby (Dan) – Genk (Bel) 2-4 (ukupno 4-9)
Bordeaux (Fra) – Gent (Bel) 2-0 (ukupno 2-0)
Burnley (Eng) – Olympiakos (Grč) 1-1 (ukupno 2-4)
Celtic (Ško) – Suduva (Lit) 3-0 (ukupno 4-1)
Sevilla (Špa) – Sigma Olomouc (Češ) – kasnije (prva utakmica 1-0)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.