Nesretno ispadanje iz Europe težak financijski udarac za Hajduk

Foto: fah

Nesretno ispadanje Hajduka u play offu Europske lige nije bio “samo” sportski udarac za Hajduk, iako on možda i najviše boli, porazom od izraelskog Maccabija Splićani su ostali bez najmanje 3.5 milijuna eura premije koliko im je jamčila Uefa, koja u trenutku darežljivosti mijenja format natjecanja kako bi bogatima omogućila da budu još bogatiji.  Uz Uefinu darežljivost postoje još neke stavke koje bi Hajduku pomogle u preživljavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, sam plasman u grupnu fazu Europske lige Hajduku bi osigurao 2.4 milijuna eura, što je veliki novac za klub koji je u permanentnoj krizi kao što je to Hajduk, eliminacija Maccabija u play-offu vrijedila bi 240 000 eura.  Dodatan novac, dakle, onaj kojim bi se došlo do spomenutih 3.5 milijuna eura, Hajduk je zapravo izgubio kroz prodaju ulaznica, suvenira, dolazak novih sponzora. Ne treba dvojiti, tržišna vrijednost Hajdukovih igrača bi porasla da je klub uspio ostvariti plasman u Europsku ligu.  Poljud bi, barem do Božića, postao europska nogometna pozornica.

Podsjetimo, utakmicu protiv Maccabija na Poljudu gledalo je 21.102 gledatelja, što je više nego pristojna posjeta, slična, pa čak i veća, posjeta mogla se očekivati da su Splićani zaista uspjeli ostvariti plasman u Europsku ligu.  U prosjeku Hajdukove ulaznice u europskim kupovima koštaju stotinjak kuna, jednostavnom matematikom, ako bi na Poljudu bilo više dvadesetak tisuća gledatelja, došlo bi se do nekog prosjeka od 300 tisuća i nešto više eura, ukupno, s Uefinom milostinjom Hajduk ni namaknuo preko tri i pol milijuna eura.

Nažalost, za prolivenim mlijekom ne vrijedi plakati, iako nije lako danas biti u koži igrača, trenera, navijača i čelnika Hajduka.  Zaista šteta, jer bi uspjeh Hajduka bio ujedno i uspjeh hrvatskog nogometa, kao što je to uspjeh Dinama i plasman spomenutog kluba u Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.