Novaca UEFA-i nikad dosta: Pokreće se Europa liga 2., koliko je to zapravo pravedno prema klubovima iz manjih država?

Foto: fah

Krovna nogometna europska organizacija, UEFA, ponovno je u akciji. Napokon su smislili ime za novo klupsko natjecanje, koje se trebalo zvati Europa liga 2., a koje kreće u sezoni 2020./21. Pogađate, riječ je o natjecanju koje će biti rezervirano za ”donji dom” europskog nogometa, u koji, nažalost, zbog lošeg koeficijenta, a zbog slabih rezultata ove sezone hrvatskih klubova u Europi ( osim, dakako, Dinama ) spada i Hrvatska. Dinamo sam ne može spasiti koeficijent našeg nogometa, bez obzira na sjajan start u Ligi prvaka.   Novi europski kup podijelit će 240 milijuna eura, što je oko dva i pol puta manje u odnosu na Europa ligi. Uostalom, zašto ne? Sirotinja je oduvijek trebala manje od onih koji ionako imaju previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše njemački Sport Bild radi se o natjecanju koje će se zvati Europa konferencijska liga, odnosno, samo skraćeno Konferencijska liga. Nakon brojnih natjecanja koje nogometaši igraju pod okriljem FIFA-e i UEFA-e, od, dakako, najatraktivnijih, Svjetskog prvenstva, Europskog prvenstva, Copa Americe, Afričkog kupa nacija, Lige nacija, Lige prvaka, Europa lige, FIFA Konfederacijski kup…, pojavljuje se novo. UEFA-i nikad dosta novaca, igrače, koji su ionako preopterećeni, nitko i ne pita previše.

Naime, uz već postojeće Ligu prvaka i Europa ligu pokrenut će se natjecanje koje se, kako smo već i spomenuli, trebalo zvati Europa liga 2., o samim detaljima će se raspravljati na sastanku predstavnika UEFA-e u Monaku.

Promijenit će se dosta toga. Naime, prvaci svih europskih zemalja i dalje će igrati u Ligi prvaka, međutim, oni siromašniji su osuđeni na Konferencijsku ligu. Klubovi iz manjih država će ići u kvalifikacije za Konferencijsku ligu umjesto da idu u početnu fazu Europa lige. Novo će natjecanje imati isti format kao i Europa liga, dakle, bit će osam skupina s po četiri kluba. Pobjednici će izboriti plasman među 16 najboljih.  Prije tog dijela natjecanja će se održati razigravanje za drugoplasirane i treće plasirane klubove iz skupina Europa lige. UEFA zapravo želi smanjiti broj klubova koji se natječu u Europa ligi s 48 na 32, razlika bi se prebacila u manje atraktivnu Konferencijsku ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Format Lige prvaka, barem za sada, ostat će isti, no, pobjednik Konferencijske lige će se plasirati u Europa ligu iduće sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.