(VIDEO) Bileća: Socijaldemokrati, uz podršku partizanskog SUBNOR-a, podigli spomenik Draži Mihailoviću

Foto: Snimka zaslona

Postavljanje spomenika inicirale su ljevičarske socijaldemokratske vlasti Bileće, a još je zanimljivije da je iz Bileće ranije maknut spomenik partizanima. Čak se i predsjednik SUBNOR-a Bileće Nemanja Papić složio podizanju spomenika Draži Mihailoviću zbog “pomirenja srpskog naroda”.

U Bileći je ovaj vikend otkriven spomenik generalu i četničkom vojvodi Dragoljubu Draži Mihailoviću. On je bio vođa četnika koji su počinili teške zločine nad Hrvatima i muslimanima u Drugom svjetskom ratu, a osobito na području istočne Hercegovine i Bileće.

Što je još zanimljivije, postavljanje spomenika inicirale su ljevičarske socijaldemokratske vlasti Bileće, a još je zanimljivije da je iz Bileće ranije maknut spomenik partizanima. Čak je i predsjednik SUBNOR-a Bileće Nemanja Papić bio za podizanje spomenika Draži Mihailoviću. Ironija je u tome, da se u Jugoslaviji dugo vremena učilo o Bileći kao ustaničkom partizanskom kraju protiv Nijemaca i Nezavisne Države Hrvatske.

Upravo u okolici Bileće i Gackog već u lipnju 1941. godine četnici su napravili velike zločine nad muslimanskim stanovništvom, a preostale muslimane ubili su i protjerali u ratu 1992. godine.

O svemu možete više saznati u izvješću iz Bileće:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr