Dječji sport u Zagrebu treba dobiti novi zamah

dječji sport
Foto: Depositphotos

Bliži se kraj ove teške i problematične školske godine, u nadi da takav „izvanredovni maskenbal“ i školu na daljinu od jeseni djeca i profesori više neće morati proživljavati. Mjere su donesene zbog zdravlja djece, a ujedno je zanemarena važnost bavljenja sporta u tako osjetljivoj dobi. Dječji sport stavljen je nekako po strani, usprkos činjenici da je fizička aktivnost pola zdravlja. Malo su zatvarane dvorane, pa otvarane uz nemoguće propise koji profesorima i trenerima dodatno otežavaju posao. Kao da im nije dovoljno što moraju raditi u često premalim dvoranama nedovoljnih kapaciteta i infrastrukture za ozbiljno treniranje sporta.

Inače, u Zagrebu postoji 146 osnovnih škola, prema podacima od 30. travnja 2020. godine koje je objavio Državni zavod za statistiku. Jedina koja nema sportsku dvoranu je OŠ Odra, za koju su gradski poglavari napokon uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose oko tog zemljišta, pa bi se i ta priča trebala polako zakotrljati. Srednjoškolsko obrazovanje se u našem glavnom gradu provodi u 95 ustanova, a 26 škola nema svoju dvoranu. ako uzmemo u obzir podatke iz već daleke 2016. godine koje je objavio Grad. Brojni sportski klubovi iznajmljuju školske sportske dvorane kako bi mogli održavati treninge, a s obzirom na njihov manjak i funkcionalni nedostatak, to je poprilično teška bitka. Grad je u novije vrijeme rekonstruirao i izgradio školske sportske dvorane za OŠ Jabukovac, Granešina i Tin Ujević, dok su u Gajnicama u tijeku radovi na rekonstrukciji dvorane osnovne škole Dragutina Domjanića. To su primjeri pozitivnih pomaka kojih treba biti sve više i s dolaskom nove vlasti na čelo Zagreba. Stvaranje normalnih uvjeta za dječji sport apsolutno treba biti prioritet svake gradske vlasti, posebice nakon što su te iste aktivnosti (ne)opravdano stavljene u drugi plan u proteklom razdoblju.

Način života postao je pretežito sjedilački, mnogo vremena provodi se pred ekranima, stoga je nužno poticati fizičku aktivnost, osobito kod djece kako bi se pravilno razvila i stekla sportske navike. Rezultati koje je iznio CroCOSI (Europska inicijativa za praćenje debljine) tvrde da u Hrvatskoj svako drugo dijete provodi manje od tri sata tjedno u organiziranoj tjelesnoj aktivnosti, a da svako treće ima problem prekomjerne tjelesne težine. Zvuči zastrašujuće, ali je istina. Srećom, dolaze sunčani dani, stoga građani nisu toliko ovisni o postojećim uvjetima i infrastrukturi pa postoji mogućnost izlaska na svjež zrak i kvalitetne sportske rekreacije.

U programu javnih potreba u sportu Grada Zagreba piše: „Osnovni cilj sportskih programa za učenike je stvaranje navika redovnog vježbanja te pozitivan utjecaj na opći rast i razvoj s naglaskom na zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti, ali i priprema učenika za bavljenje sportom. Primjerenim programima utječe se na razvoj pozitivnih psihofizičkih osobina, suzbijaju se devijantna ponašanja, u određenoj se mjeri izbjegava mogućnost doticaja s opijatima te se smanjuje vrijeme provedeno pred ekranima. Učenici se navikavaju na stalno bavljenje tjelesnim vježbanjem te se sportskom podukom nadareni pripremaju za daljnje sportsko usavršavanje u sportskim klubovima.“ Ovog ljeta ponovno je aktualan program “Odmorko” u trajanju od 28. lipnja do 3. rujna u sklopu kojeg učenici mogu isprobati razne sportove poput mačevanja, rukometa i odbojke na pijesku, a i okupati se u gradskim bazenima.

Vidljive su brojne prednosti aktivnog bavljenja djece sportom, stoga bi se trebalo nastaviti s konkretnim projektima koji će poboljšati uvjete i sportsku infrastrukturu za dobrobit djece i svih građana Grada Zagreba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr