Zagrebačka skupština: prednost u zakupu dati tradicijskim obrtima

Zagreb, 02.06.2015 - Sjednica Gradske skupštine. Na slici Milan Bandiæ. foto HINA/ ik

Zastupnici Zagrebačke skupštine u utorak su usvojili odluku gradonačelnika Milana Bandića o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina, kojom će se prednost u zakupu javnih poslovnih prostora dati tradicijskim obrtima i zakupnicima koji se već nalaze o određenim prostorima, a rok za zakup povećava se s 5 na 10 godina.

Tijekom rasprave dio zastupnika podržao je prijedlog gradonačelnika Bandića, a dio ih imao brojne zamjerke.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS), kao i članovi Kluba zastupnika HSLS-HSS, zamjerali su da se ovim prijedlogom pogoduje velikim korporacijama poput Tiska ili In novina, koje drže oko 40 posto prodajnih mjesta u vlasništvu Grada, većinom kioska.

Nestranačka gradska zastupnica Sandra Švaljek, u svom prvom skupštinskom govoru od kada više nije zamjenica gradonačelnika, rekla je da se iz prijedloga nisu mogle dobiti relevantne informacije za odlučivanje o tom prijedlogu te da ne zna kakve učinke mogu imati ove mjere.

Nakon stanke koju je tražio Klub SDP-a, potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) rekao je kako, s obzirom da gradonačelnik tvrdi da je riječ o dobrom rješenju, a predsjednik Gradske skupštine ga ne smatra dobrim, ipak treba naći neki konsenzus. Tim više što je riječ o četvrtom prijedlogu ove odluke koja dolazi pred gradske zastupnike.

Bernardić je skupštinskoj većini “na dušu” stavio glasovanje o toj odluci, na što mu je Bandić odgovorio da se ne može uvijek pronaći konsenzus i da se zbog toga ne može stajati na mjestu. Istaknuo je kako je konsenzus postigao s onima s kojima je trebao – s raznim udrugama obrtnika i predstavnicima Obrtničke komore koji su podržali ovu odluku.

Skupština je usvojila i Program za mlade Grada Zagreba od 2015 do 2018 godine, nakon čega je uslijedila stanka, poslije koje će zastupnici raspravljati o prijedlogu Bandićeva zaključka o davanju prethodne suglasnosti za ulaganje sredstava u sportsku građevinu Sportsko-rekreacijski centar Svetice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah