Sve više se počinje pisati o tezi da ćemo do 2050. godine ostati bez čokolade, piše New Zealand Herald. Naime, svjetsko tržište čokolade enormno raste, potaknuto pisanjem o brojnim prednostima konzumacije omiljenog slatkiša.
Najveći potrošač čokolade je Švicarska, a tržište najbrže raste u Indiji. Stvari se mijenjaju i u Kini gdje se do sada jelo najmanje čokolade, naime, Kinezi sve više konzumiraju kavu, a uz nju i čokoladu.
A dok tržište ubrzano raste, proizvodnja se suočava sa sve više problema. Uzgoj kakaa prilično je zahtjevan. Za uspješnu proizvodnju kakaa potrebna je vlažna tropska klima i hladovina kišnih šuma, a takvih je uvjeta sve manje s obzirom na globalno zatopljenje. Također, problem stvaraju bolesti koje uzrokuju insekti, zbog čega se gubi 30 – 40 posto prinosa. Obala Bjelokosti tako je objavila da mora uništiti polje kakaa od 100 tisuća hektara jer su ga napali insekti. Na tom području ova se biljka neće moći saditi idućih pet godina.
Vodeći svjetski proizvođači znaju da će morati potražiti druge načine razvoja. Gana polaže nade u kineski interes za čokoladu pa se nada da će osigurati i zajam za ovogodišnji urod. Države proizvođači planiraju osigurati i druge novčane izvore, od Emirata i Saudijske Arabije budući da se ondje čokolada smatra statusnim simbolom. Novac bi trebao biti uložen u istraživanje alternativnih način proizvodnje i poboljšanje biljke, kako bi postala manje ovisna o vremenskim prilikama.
Svijetu ne prijeti trenutna nestašica čokolade, no rizik postoji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa