Zagreb: povećan broj slučajeva “mišje groznice”

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo danas je, pozivajući se na podatke Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, priopćio kako je posljednjih mjeseci zabilježen povećan broj slučajeva hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom, tzv. “mišje groznice”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smatra se da je barem jedna trećina oboljelih zaražena na zagrebačkoj Medvednici te se zbog blage i tople zime može očekivati pojačana aktivnost glodavaca i novi slučajevi bolesti. Radi sprječavanja moguće epidemije tijekom proljetnih mjeseci građani se mole na povećani oprez te da za vrijeme boravka u prirodi kao i nakon njega, obavezno provode mjere osobne zaštite”, ističe u priopćenju Mirna Šitum, pročelnica Ureda.

Kako ne bi došlo do pojave epidemije, potrebno je kuću, radni prostor ili mjesto na kojem se boravi u prirodi održavati čistim. Populaciju glodavaca je potrebno smanjiti na najnižu moguću razinu koristeći klopke ili otrov te sve rupe na kućama zatvoriti. Potrebno je skloniti sva odlagališta raznih materijala koji mogu poslužiti glodavcima za sklonište najmanje 50 metara od kuće, a smeće držati u zatvorenim čvrstim kontejnerima.

Hranu i vodu za ljude i životinje treba držati zatvorene i poklopljene, potpuno nedostupne glodavcima. Prilikom čišćenja prostora za koje se sumnja da su u njima boravili glodavci, potrebno je sve površine posuti dezinficijensima i oprezno očistiti vlažnom krpom bez podizanja prašine, koristeći masku koja prekriva nos i usta te rukavice, a nakon obavljenog posla ruke treba dobro oprati vodom i sapunom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svu travu ili grmlje je potrebno ošišati i očistiti najmanje 50 metara od kuće. Tijekom boravka u prirodi potrebno je čuvati namirnice i vodu zaštićene od glodavaca. Ruke oprati ili koristiti antiseptike ili alkoholne maramice za dezinfekciju ruku, a poseban oprez potreban je kod pušača koji češće obolijevaju od nepušača, jer prilikom pušenja imaju češći kontakt s ustima i nosom. Plodove ubrane u prirodi koji se jedu sirovi treba dobro oprati tekućom vodom.

Građani se upozoravaju da ne diraju gnijezda glodavaca. Uginule glodavce potrebno je staviti pomoću štapa u plastičnu vrećicu i zakopati ili spaliti, a pri tome je potrebno koristiti masku i rukavice.

“Mišja groznica” je virusna bolest uzrokovana hantavirusima koji su rasprostranjeni na gotovo cijelom području Europe i Azije, a u Hrvatskoj se javljaju u kontinentalnom području. Infekciju u ljudi u Hrvatskoj uzrokuju dvije vrste hantavirusa: Dobrava i Puumala. Bolest se pojavljuje svake godine, a povremeno se registrira povećani broj oboljelih osoba (epidemije) kao što je bilo 1995., 2002. i 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glodavci su nositelji i prenositelji virusa, a čovjek se zaražava pri neposrednom ili posrednom kontaktu s izlučevinama inficiranih glodavaca (mokraća, izmet, slina), posebice udišući prašinu ili aerosol koja sadrži uzročnike. Čovjek se može zaraziti i kada inficirana izlučevina glodavca dođe u kontakt s oštećenom kožom kao i sluznicom oka, nosa i usta. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Bolest se najčešće javlja jedan do dva tjedna nakon izlaganja inficiranoj izlučevini glodavca sa naglim nastupom visoke tjelesne temperature, praćene zimicom i jakom glavoboljom, bolovima u trbuhu i leđima, zamućenim vidom. Također mogu biti prisutni i crvenilo lica i konjunktiva, osip. Kasniji simptomi bolesti mogu se manifestirati smanjenom količinom izlučivanja urina i razvitkom zatajenja bubrega, ali i padom tlaka, pojavom krvarenja i razvitkom šoka. Oporavak od bolesti traje tjednima. Liječenje se provodi u bolnici, uz primjenu suportivne terapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.