Zašto Indexu smeta čak i Janica Kostelić?

Foto: croski.hr

Pred vratima su Ljetne olimpijske igre, hrvatski sportaši su otputovali za Rio de Janeiro, neki će tek otputovati, mnogi s nadom da se mogu boriti za medalju, neki kao i favoriti. Od svoje samostalnosti do današnjih dana Hrvatska se s Ljetnih olimpijskih igara uvijek vraćala s medaljama, ovakvog ili onakvog sjaja, ali još od Barcelone 1992. godine Hrvati su se odličjima ponosno vraćali u domovinu, gotovo je sigurno da će tako biti i ovog puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legenda

Ako je gotovo sigurno da će se naša ekspedicija iz Rija vratiti s medaljama nikad nije bilo dvojbe hoće li s medaljom oko vrata s Zimskih olimpijskih medalja put domovine uvjerljvo najbolja hrvatska sportašica svih vremena, Janica Kostelić, koja je proslavila hrvatski sport na način da o tome i danas priča čitav svijet. Način na koji je pobjeđivala ne ostavlja dvojbe tko je najbolja hrvatska sportašica u bogatoj povijesti hrvatskog sporta. Janica je jedna od najboljih alpskih skijašica svih vremena, hrvatski Roger Federer.

Janica se rodila u Zagrebu prije 34 godine, u svojoj je karijeri osvojila četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama, koliko je to vrijedno valja podsjetiti da su hrvatski sportaši u Londonu prije četiri godine osvojili tri zlata, na Olimpijskim igrama Janica je uzela i dva srebra. O ostalim uspjesima da i ne govorimo, pobjednica je Svjetskog kupa  2001., 2003. i 2006. godine, da bi 15. siječnja 2008. godine hrvatska snježna kraljica postale tek  tek treća skijašica u povijesti Svjetskog skijaškog kupa (nakon Šveđanke Pernille Wiberg i Austrijanke Petre Kronberger) koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina. Dana 5. veljače 2006. Janica je postala druga skijašica (nakon Petre Kronberger) koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni. Ukratko Janica ima sve, pa i rekordan broj bodova osvojenih u jednoj sezoni. Da nije bilo stravične ozljede u ranoj fazi karijere, da je bila poptpuno spremna i da napori nisu uzeli svoj danak, kao što kod nekih sportaša koji su imali manje ozljeda ne uzmu, Janica bi srušila sve rekorde za sva vremena. Treba li tek “usput” spomenuti da Janica ima i pet zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava?  Na kraju tek pitanje, tko to ima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Janica bila doministrica u Milanovićevoj Vladi?

Godine su prošle, Janicu su svi, s pravom, tretirali kao sportsku kraljicu Hrvatske sve dok nije postala doministrica sporta u kratkotrajnoj Vladi HDZ-a i MOST-a. Čitav medijski prostor, “obična” i ona takozvana stručna javnost, zalaže se za mlade ljude u politici, stručne, tko je stručniji za mjesto hrvatskog doministra sporta od Janice Kostelić? Novak Đoković?

Portal Index, koji se “proslavio” načinom na koji su pratili Europsko nogometno prvenstvu u Francuskoj i napade nekoliko napadača na Vatrene u St. Etienneu, koji su u Francusku stigli tko zna po čijem nalogu i u čije ime, “popljuvao” je najbolju hrvatsku sportašicu svih vremena zbog jedne izjave koja ni po čemu nije sporna, odnosno, sporna je utoliko što je Janica pristala biti dio Vlade desnog centra, a što portali poput Indexa ne opraštaju u Hrvatskoj.  Radi se zapravo o tipičnoj spontanoj izjavi po kojima je Janica oduvijek bila poznata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgazit će tako, prije ili poslije, sve hrvatske sportaše koji će se usuditi krenuti istim putem, kao što gaze Davora Šukera, najboljeg hrvatskog strijelca svih vremena, koji je postao predsjednik HNS-a.  Nije HNS udruženje svjetskih znanstvenika pa da ga bivši nogometaši, s velikom karijerom iza sebe, ne bi mogli voditi. Uostalom, mi smo imali ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu koji je o poljoprivredi znao “sve”, što su hrvatski poljoprivrednici itekako osjetili na svojim leđima, a o čemu danas bruji pola Europe.

“Pametna” izjava

Novinarka, kolumnistica Indexa, Dea Redžić, popljuvala je izjavu Janice Kostelić sljedećeg sadržaja: “Neobično je  biti za govornicom u ovoj ulozi. Na drugoj strani su normalni ljudi”, Redžić je ovu izjavu nazvala najpametnijom izjavom Janice Kostelić, kroz tekst koji je krcat sarkazom, pa i otvorenim ruganjem, na račun hrvatske sportske heroine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prije tri mjeseca u politiku je gura Tomislav Karamarko i postavlja de facto na čelo potpuno nerednog i duboko inkriminiranog resora, da ga skriva svojim imenom koje je stvorila sparirajući s balvanima po Sljemenu. Postavlja je pored ministra koji vjeruje da je Bog dizajner svijeta, a Zdravko Mamić dizajner Zakona o sportu”, napisala je Dea Redžić koju pamtimo iz skandala sa šibenskim biskupom Antom Ivasom, koji je prije godinu dana Svetom ocu Franji poslao zahtjev za odreknuće od biskupske službe. Inače, obitelj Kostelić je, da se tako izrazimo, obitelj koja vjeruje, na što valjda ima pravo? Ili možda po Indexu nema? Ima li se pravo Ivica Kostelić prekrižiti uoči svake vožnje ili mu za tako nešto treba posebno dopuštenje?

Dea i Azimut

Naime, sjećate li se prašine koja se podigla se podigla prije dvije godine zbog tobožnjeg zatvaranja šibenskog kluba Azimut? Nakon što su šibenskog biskupa napali na Indexu, pozivajući na provjede ( “Sprema se veliki prosvjed za Azimut: Biskupe Ivas, večeras nema spavanja”), osvanula je na društvenim mrežama grupa koja je klasičnim govorom mržnje vrijeđala ne samo vjernike nego i obične građane, a koja je pozivala na prosvjede zbog čega se Dea Redžić navodno ispričavala.  Na prosvjede je preko svog Facebok profila pozivala i sama novinarka Indexa. I to samo zato što je biskup upozorio na neprimjerenu buku koja je dolazila iz kluba koji je u neposrednoj blizini šibenske katedrale. Prosvjed je, naravno, doživio totalni fijasko.

Podsjetimo, Dea Redžić prvo je pozvala mlade Šibenčane na prosvjed protiv “policijske i crkvene države”, a potom objavila tekst “Ovo je klerofašizam u kojem ne želimo živjeti”. Nakon huškačkih članaka Dea Redžić se povukla na rezervni položaj  i obećala ispriku biskupu Ivasu. Da li je obećano ispunila i da li je to bilo iskreno ostavimo njoj na dušu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalno gledajući i, naravno, ne optužujući nikoga,  jedno je sigurno, Janica je sve, sve ono što je mladoj Hrvatskoj trebalo nakon godina rata i stradanja.

Indexov Matija Babić

Podsjetimo, pokretač i suvlasnik Indexa Matija Babić pravomoćno je osuđen 2014. godine da je zajedno sa suradnicom Vanom Šalov Violić fiktivnim ugovorima tvrtku Prva stranica d.o.o oštetio za skoro 2.8 milijuna kuna.

Dobio je godinu dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro, a izrečena mu je i novčana kazna od 300.000 kuna. Prema presudi, Babić i Šalov Violić su zajedno u državni proračun morali uplatiti oko milijun kuna, a tvrtki koju su oštetili oko 600.000 kuna. Matija Babić na zagrebačkom je Županijskom sudu priznao nedjelo te je temeljem nagodbe s tužiteljstvom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine koja mu je zamijenjena radom za opće dobro.

A početkom ove godine Trgovački sud u Zagrebu objavio je oglas kojim se pozivaju vjerovnici Sport Indexa d.o.o, jedne od izdavačkih tvrtki vlasnika i osnivača portala Index.hr Matije Babića, da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s utvrđenim dugom od preko 290.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.