Bez velikih očekivanja od sastanka NATO-a

Glavni tajnik NATO-a upozorio je u nedjelju Moskvu da zaposjedanjem Krima ugrožava mir u Europi, no diplomati kažu kako je malo vjerojatno da će se savez usuglasiti oko velikih poteza kojima bi se Rusija dovela u red.

Uoči hitnog sastanka veleposlanika NATO-a u nedjelju Anders Fogh Rasmussen upozorio je da bi ruske akcije mogle destabilizirati kontinent i da njezini potezi u Ukrajini predstavljaju kršenje načela Povelje UN-a i prijete miru i sigurnosti u Europi.

Unatoč tim snažnim riječima diplomati kažu kako ne očekuju da će se NATO usuglasiti oko značajnijih mjera pritiska na Rusiju dok se Zapad trudi iznaći odgovarajući odgovor koji neće gurnuti regiju bliže vojnom sukobu.

“Ne očekujte velike odluke”, kaže jedan veleposlanik NATO-a.

Drugi diplomat dodaje: “Mislim da moramo biti oprezni da ne pružimo ništa Rusiji što bi osnažilo prorusko raspoloženje na Krimu”.

Iako Ukrajina ima veze s NATO-om nije njezina članica i stoga se ne može pozvati na najsnažnije sredstvo saveza članak 5 po kojem je napad na jednu članicu napad na sve.

S obzirom na ta ograničenja diplomati i vojni stručnjaci kažu da je najviše što se može očekivati da SAD razmjesti neke ratne brodove u Crno More što je potez kojeg bi poduzeo jednostrano a ne pod okriljem NATO-a.

Nekoliko članica NATO-a i EU-a energetski ovisi o Rusiji što ima daje razloge da održe pristojne odnose s Moskvom čak i ako osuđuju njezine akcije u Ukrajini.

Izvor: hina
Photo: fah