Irska strahuje da UK želi napisati sasvim novi sporazum o Brexitu

Foto: Fah

Irska je izrazila zabrinutost da britanski premijer Boris Johnson ide za tim da potpuno izmijeni dijelove Brexita o kontrolama u Sjevernoj Irskoj, javlja nacionalna televizija RTE u ponedjeljak pošto je London rekao da sporazum više nije održiv.

Nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije početkom godine, uvedene su kontrole za neku robu koja odlazi iz ostalog dijela Velike Britanije u Sjevernu Irsku budući da ta pokrajina Ujedinjenog Kraljevstva graniči s članicom EU-a Irskom.

Johnson je u pregovorima obećao da neće biti tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske kao rezultat Brexita, te da će se nastaviti neometano kolanje roba između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. Britanija je u ožujku jednostrano produljila grace period za neke kontrole kako bi na najmanju moguću mjeru svela prekide u opskrbi, ali Bruxelles smatra da ona time krši odredbe sporazuma o Brexitu.

“Dublin je sada zabrinut jer se čini da London pokušava sastaviti novi Protokol i ne zadovoljava se samo određenim fleksibilnostima koje bi vrijedile tijekom tehničkih pregovora s Europskom komisijom”, javlja RTE.

Britanski pregovarač David Frost rekao je prošli tjedan da Protokol za Sjevernu Irsku neće biti dugoročno održiv.

Britanija predlaže postupno uvođenje kontrola na prehrambene proizvode na novoj granici u Irskom moru koje bi se provele u četiri faze od listopada, piše BBC na temelju dokumenta koji je London podijelio s EU o primjeni Brexita.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina