Italija jedina od većih zemalja EU-a koja nije priznala Guaida: On traži da se talijanski čelnici sastanu s njegovim predstavnicima

Foto: fah

Venezuelski oporbeni čelnik Juan Guaido zatražio je od čelnika talijanske vladajuće koalicije da se sastanu s njegovim izaslanicima u pokušaju da dobije nedvojbenu potporu Italije kao privremeni predsjednik.

Liga izrazila je snažnu potporu Guaidou, ali koalicijski partner Pokret 5 zvijezda nije, tako da je Italija jedina velika zemlja članica Europske unije koja ga nije priznala kao privremenog predsjednika Venezuele.

U pismu od 5. veljače, koje je u srijedu objavio ured čelnika Lige i potpredsjednika vlade Mattea Salvinija, Guaido pita može li poslati izaslanstvo kako bi “izložio akcijski plan za oživljavanje demokracije u Venezueli” putem poštenih izbora.

“Trenutna humanitarna kriza pogađa sve stanovnike Venezuele, uključujući više od 100.000 Talijana koji tamo žive”, stoji u pismu. Izvor iz Pokreta 5 zvijezda kaže da je čelnik te stranke Luigi di Maio primio slično pismo.

Dvadesetak članica EU-a, među kojima Britanija, Francuska, Njemačka, Španjolska i Hrvatska te SAD priznali su Guaidoa za privremenog predsjednika, dok se Rusija i Kina protive miješanju u tu zemlju.

Italija je u ponedjeljak blokirala zajedničko stajalište EU-a o priznavanju Guaidoa, rekli su diplomatski izvori.

Izvor: narod.hr/hina