Petir: ‘Vučićeva poruka ne pridonosi europskom putu Srbije i trebala bi ju analizirati i međunarodna zajednica’

Foto: fah

“Ovdje nije samo riječ o pukoj neistini i govoru mržnje, već o poruci koja u svojoj biti negira pravo Hrvatske na obranu od agresora te bi kao takva trebala biti analizirana i od strane međunarodne zajednice naročito u trenutku kada srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi da se Srbija nalazi na europskom putu. Posebno brine što Srbija u segmentu pravne stečevine i zaštite prava nacionalnih manjina nije ostvarila očekivani pomak što se reflektira kroz konstantno zatiranje hrvatskog identiteta u Vojvodini kao i u cijeloj Srbiji pri čemu su Hrvati na dnevnoj razini izvrgnuti stalnim pritiscima čiji je cilj trajni nestanak Hrvata s tog područja.” – poručila je hrvatska eurozastupnca Marijana Petir u svojoj reakciji na izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića povodom obljetnice VRO Oluje.

Podsjetimo, na srbijanskom skupu održanom 4. kolovoza u Bačkoj Palanki pod geslom “Oluja je pogrom”, na kojemu je prisustvovao cijeli srbijanski državni vrh, čelne osobe entiteta “Republike Srpske” i predstavnici Srba iz Crne Gore, srpski patrijarh Irinej, a prisutan je bio i Milorad Pupovac, koalicijski partner vladajuće stranke u Hrvatskoj, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić usporedio je Hrvatsku s Hitlerovom nacističkom Njemačkom, a operaciju Oluja nazvao pogromom.

Je li Plenković znao da njegov koalicijski partner ide na protuhrvatski skup?

U nastavku možete u cijelosti pročitati reakciju eurozastupnice Petir.

“Srbija ne čini pomake u pogledu nacionalnih manjina- Hrvati u Srbiji na dnevnoj razini izvrgnuti pritiscima”

“Izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića povodom obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj je usporedio Hrvatsku s nacističkom Njemačkom ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, a iznad svega ne pridonosi europskom putu Srbije.

Plenkovićev koalicijski partner povodom Oluje sa srbijanskim vrhom na skupu pod sloganom “Oluja je pogrom”!

Ovdje nije samo riječ o pukoj neistini i govoru mržnje, već o poruci koja u svojoj biti negira pravo Hrvatske na obranu od agresora, na slobodu i suverenitet te bi kao takva trebala biti analizirana i od strane međunarodne zajednice naročito u trenutku kada srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi da se Srbija nalazi na europskom putu. Ako Srbija zaista želi ući u Europsku uniju trebala bi se početi baviti rješavanjem nagomilanih problema i provođenjem reformi u kojima se ne uočava napredak. Posebno brine što Srbija u segmentu pravne stečevine i zaštite prava nacionalnih manjina nije ostvarila očekivani pomak što se reflektira kroz konstantno zatiranje hrvatskog identiteta u Vojvodini kao i u cijeloj Srbiji pri čemu su Hrvati na dnevnoj razini izvrgnuti stalnim pritiscima čiji je cilj trajni nestanak Hrvata s tog područja.

Bulj reagirao na Pupovčevu izjavu: ‘Razumiješ ti sve Milorade, ali na tvoju žalost Glina nikad neće biti srpska’

Pitanje nestalih, povrata imovine i kulturnog blaga

Jednako tako, službene vlasti Republike Srbije nisu reagirale niti osudile izjave osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja koji je javno pozivao na kaznena djela protiv čovječnosti te još uvijek obnaša zastupnički mandat u Skupštini Srbije. Nažalost, još uvijek nije riješeno pitanje nestalih osoba, povrata hrvatske imovine i kulturnog blaga tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku kada je bio okupiran dio hrvatskoga teritorija, a koji je oslobođen upravo vojno-redarstvenom akcijom Oluja. Srbija se i dalje ponaša kao međunarodni sudac premda na to nema pravo te još uvijek nije promijenila sporne članke Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije (ZORZ) koji predstavljaju opasnost za hrvatske branitelje. Pred Srbijom je jako puno posla i rješavanje tih zadataka za njih bi trebao biti prioritet te se nadam da će i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić to shvatiti.”

Izvor: narod.hr