Ne hidroelektrani na Krki!

HEP je i službeno pokrenuo projekt hidroelektrane na rijeci i slapu Krčić – izvoru rijeke Krke kod Knina. Ministarstvu zaštite okoliša podnijeli su Zahtjev o ocjeni potrebe izrade Studije utjecaja na okoliš. Rok za odgovor je – 26. travnja, do kada se na adresu Ministarstva o projektu mogu očitovati sve zainteresirane institucije i građani. Kako je riječ o zaštićenom području – građani su već jasno rekli da hidroelektranu ondje – ne žele, javlja HRT.

Topoljski buk nadomak Kninu – slap je koji život znači cijeloj županiji. Jer pod njim je izvor rijeke Krke. HEP bi hidroelektranu – baš na ovome mjestu: zaštićenom krajobrazu i dijelu ekološke mreže Natura 2000.!

Mještanima je to suludo! Ovo bi, kažu, trebala biti turistička atrakcija, a ne neka hidroelektrana!

Bunt pogonjen emocijama u svega nekoliko dana u facebook zajednicu Krčić je naš privukao je više od 3 tisuće lajkova. Građani postavljaju slike Krčića, daju nam podršku i stručne savjete. Znači, javnost je glasno rekla – ne, kaže tajnica ekološke udruge “Krka” Knin Inga Kukolj.

Ne žele 40 metarsku branu iznad slapa i pretvaranju kanjona Krčića u akumulacijsko jezero. Protive se cementiranju podzemlja kako bi se spriječilo otjecanje vode kroz porozno krško tlo. Glas dižu i protiv punjenja akumulacije vodom iz podzemnog izvora rijeke Krke – kroz bušotinu!

To je vrlo opasan scenarij po zaštićenu prirodu – upozorava hidrogeolog s pola stoljeća terenskog iskustva dr.sc. Srećko Božićević. Formule koje profesori primjenjuju za računice u prostoru krša ne odgovaraju stvarnosti, jer priroda ima ipak svoje zakonomjernosti i pravila koja ipak nisu u rukama čovjeka i njegova znanja.

Iz HEP-a poručuju – projekt je u pripremnoj fazi. Odluka o realizaciji još nije donesena. Govorimo o MHE Krčić, čija prva faza je realizirana 1988. godine. Daljnja realizacija bila je obustavljena u vrijeme Domovinskog rata, objašnjava direktor Sektora za investicije HEP-a Vedran Jurić.

A zbog te prve faze – postavljanja agregata 20 puta slabijeg od sada planiranog, u podzemnoj špilji – Krčić je pregrađen i više od polovice slapa ostavljeno je bez vode. HEP sada od Ministarstva traži odgovor: treba li raditi Studiju utjecaja na okoliš? Treba – poručuju zaštitari prirode, Grad Knin, županija, kninska eko udruga.

I resorni je ministar Mihael Zmaklović već najavio takav postupak. U njemu će se, kaže, odlučiti i vagati koliko je značajna ta mala hidroelektrana u odnosu na eventualni utjecaj na prirodu.

A priroda je zaštićena – uz sedru, dvije vrste šišmiša i leptira. Iznimno su vrijedne sedrene barijere koje bi s ovim zahvatom bile potopljene. Mišljenja smo stvarno da je preagresivan zahvat za ono što bi eventualno izgradnja ove MHE donijela lokalnom stanovništvu, poručuje ravnateljica JU Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije mr. sc. Anita Babačić Ajduk.

A donosila bi – 38 GWh struje na godinu. Što nije dostatno niti za Grad Knin, bez industrije! Treba li zbog odreska ubiti kravu?! I to zaštićenu, prenosi HRT.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hrt
Photo: hrt