Prosvjed Zelenih protiv spalionice otpada u Zagrebu

Petnaestak aktivista Zelene akcije i udruge UZOR iz Resnika, gdje se planira graditi spalionica otpada, prosvjedovali su danas pred zagrebačkom Gradskom upravom tražeći izmjenu prijedloga Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba koji predviđa izgradnju “okolišno, ekonomski i zdravstveno štetne” spalionice otpada.

Aktivisti s gas maskama bili su lancima vezani za sliku grba Zagreba pretvorenog u spalionicu. Istaknuli su transparente na kojima je pisalo “Spalionica?! – Ne igrajte se vatrom”, “Dioksini nisu vitamini”, “Tko ima pravo da ubija nas i našu djecu” i “Očekujte apokalipsu – spalionica dolazi”.

Plan gospodarenja otpadom treba sadržavati niz mjera koje poštuju hijerarhiju gospodarenja otpadom i isključuju bilo kakvo spaljivanje otpada, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Predlaže se izgradnja postrojenja za termičku obradu otpada, odnosno spalionice koja je prikazana kao jedino rješenje za zbrinjavanja otpada, dok su istovremeno izostale ekonomske i okolišne analize isplativosti drugih sustava, poput odvojenog prikupljanja otpada “od vrata do vrata”, napredne reciklaže i alternativnog sustava zbrinjavanja mulja iz pročistača voda.

“Kombinacijom tih mjera, količine otpada se mogu smaniti i preko 95 posto u odnosu na ukupnu količinu otpada, a u slučaju izgradnje spalionice kapaciteta 400.000 tona svake godine bi nastajalo oko 100.000 tona šljake za odlaganje te oko 10.000 tona toksičnog otpada, koji se ne može zbrinuti u Hrvatskoj već se mora skupo plaćati izvoz”, istaknuo je Košak.

Odvojeno prikupljanje otpada u Zagrebu je od 2011. do 2014. poraslo tek četiri posto te je sada na razini od 25 posto, što znači da se zakonom propisani postotak od 50 posto izdvajanja otpada do 2020. godine nikako neće moći ispuniti.

Nužno je reformirati odvojeno prikupljanje otpada po principu “od vrata do vrata”, čime bi se povećala količina odvojenog otpada, uveo sustav kontrole i omogućilo građanima da sami formiraju svoje mjesečne račune, rekao je Košak. Plan gospodarenja otpadom temelji se na zastarjelim i štetnim odredbama iz Strategije i Plana gospodarenja otpadom RH iz 2005., koje su suprotne novom nacionalnom zakonodavstvu koje implementira ciljeve EU direktiva o otpadu i odlagalištima.

Te dokumente vlast koristi samo kao opravdanje za izgradnju megalomanske spalionice, poručili su aktivisti upozoravajući da je čak 2,75 milijardi kuna predviđeno za izgradnju spalionice i odlagališta šljake. Istodobno je za opskrbu građana kantama i reciklažu namijenjeno čak 35 puta manje sredstava, a za prevenciju nastanka otpada, koja je najviši stupanj hijerarhije gospodarenja otpadom, nula kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah