Davorka Budimir: Neophodno je unaprijediti kontrolu financijskog poslovanja stranaka i kandidata

Foto: Fah

Transparency international Hrvatska povodom obvezne predaje završnih financijskih izvješća Državnom izbornom povjerenstvu trideset dana nakon održavanja parlamentarnih izbora ukazuje na potrebu bolje kontrole financiranja izbornih kampanja i promidžbe kandidata koji sudjeluju u izbornom procesu, ali i troškova za one koji provode izborni postupak. Politički akteri svoje završne financijske izvještaje moraju dostaviti DIP-u do 11. listopada 2016., a javno objaviti u roku od 15 dana.

„Iako je Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe unaprijedio transparentnost financiranja u odnosu na ranija razdoblja ovom prilikom ukazujemo na to da je odgovorno raspolaganje novcem jedna od najvažnijih uloga koju imaju nositelji vlasti. S obzirom da su u javno objavljenim financijskim izvještajima političkih stranaka tijekom kampanje uočene brojne nepravilnosti, poput netočnih podataka, pogrešno iskazanih iznosa i sl. smatramo da je neophodno unaprijediti kontrolu financijskog poslovanja stranaka i kandidata”, poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

“DIP bi morao utvrditi vjerodostojnost predanih izvještaja, te pronaći mehanizam kojim će osigurati isplatu planiranih naknada iz državnog proračuna tek nakon što se otklone svi nedostaci, te predaju točni izvještaji”, pojasnila je dodavši: “I tijekom ovih izbora uočeno je da ne postoji mehanizmi učinkovite kontrole. Npr., nije moguće utvrditi financijsko učešće pojedinih partnera koji su na izbore izašli u koalicijama”.

“Drugo, obvezni obrasci koji prate financiranje, poput obrasca o donacijama, ili rashodima kampanje morali bi se ispunjavati elektronski, te dostavljati u zajedničku bazu podataka. Njihova objava morala bi biti dostupna na stranicama DIP-a, tijela zaduženog za kontrolu financijskog poslovanja“, zaključila je Budimir.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr