Dobrović: Močvarna staništa očuvati, a korištenje na načelima održivosti

foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

U povodu Svjetskog dana močvarnih staništa, 2. veljače, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović poručio je kako je močvarna staništa važno očuvati, a njihovo korištenje temeljiti na načelima održivosti.

“Močvarna područja staništa su brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Ona su iznimno važna za očuvanje biološke raznolikosti, ali i za ljude jer nam, primjerice, osiguravaju hranu i štite nas od poplava. Zato je važno očuvati ih, a njihovo korištenje temeljiti na načelima održivosti”, priopćio je u ponedjeljak ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se 2. veljače. Na taj dan je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja, tzv. Ramsarska konvencija. Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991. godine, a na Ramsarskom popisu su parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, te ribnjaci Crna Mlaka u Jastrebarskom i Donji tok Neretve.

Ove godine, Svjetski dan močvarnih staništa obilježeva se pod motom “Močvarna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo”, kako bi se naglasila velika važnost močvarnih područja za budućnost čovječanstva budući da ta područja imaju važnu ulogu u životu čovjeka te pružaju brojne usluge ekosustava.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u priopćenju ističe kako močvarna staništa predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti. Uz njih je vezano više od 40 posto vrsta biljaka i životinja, međutim, to su i najugroženiji ekološki sustavi u svijetu.

“U posljednjih 50 godina izgubljeno je 50 posto svih močvarnih staništa u svijetu”, ističu iz Ministarstva.

Vrijednost močvarnih staništa vezana je i uz obnavljanje zaliha podzemnih voda, učvršćivanje obala, zadržavanje hranjivih tvari i sedimenata, ublažavanje klimatskih promjena i pročišćavanje vode. Ona su genske banke biološke raznolikosti, staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, a pružaju i velike mogućnosti za razvoj turizma.

U Ministarstvu ističu kako su poplavna područja uz obale nizinskih rijeka močvarna područja koja imaju ključnu ulogu u sprječavanju poplava jer mogu prihvatiti velike količine vode koja prijeti naseljima i obradivim površinama.

U povodu Svjetskog dana močvarnih staništa parkovi prirode koji su na Ramsarskom popisu organiziraju razne aktivnosti.

Tako će u Parku prirode Kopački rit, 2. veljače u 10,30 sati čuvari parka učenicima 5. i 6. razreda Osnovne škole Bilje govoriti o važnosti močvarnih područja i predstaviti rezultate zimskog prebrojavanja ptica u parku.

U Parku prirode Vransko jezero sutra u 10 sati održat će se radionica pod nazivom “Skuhaj, posloži, odgovorno odloži” na kojoj će se učenike Srednje škole Biograd ugostiteljskog smjera podučiti pravilnom odvajanju otpada s naglaskom na biootpad. Učenici će, primjerice, naučiti kako kompostirati organski otpad. Za učenike obližnjih osnovnih škola taj park organizira i “Maskenbal ptica” u sklopu kojeg će u učionicama izrađivati maske ptica močvarica. Park će organizirati i stručni obilazak za mlade tijekom kojeg će moći fotografirati Vransko jezero, a ona ili onaj tko snimi najbolju fotografiju osvojit će nagradno putovanje u jedno od svjetskih zaštićenih močvarnih područja, najavili su iz Ministarstva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah