Hrvatska je zemlja katoličke kulture – ali to ne priznaju ateističke udruge s malo članova i puno prostora u medijima

Hrvatska je svjetovna, sekularna država, ali i većinski katolička zemlja ili možda bolje rečeno, zemlja čija je kultura neodvojiva od kršćanskog, točnije katoličkog identiteta. Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine ima 86,28% katolika, a hrvatsku povijest, kulturu, umjetnost, znanost, pa i politiku, nemoguće je zamisliti bez velikog doprinosa Katoličke crkve. Ipak, postoje udruge koje neprestano traže očuvanje “sekularne” države i ne žele priznati činjenice.

Vrhunac ateizma aktivista ovih udruga svodi se na tvrdnju da “Crkvi nije mjesto u sekularnoj državi!”, a vrhunac tolerancije svodi im se na rečenicu “Vjeronauk van iz škole!”. Rješenje svih ekonomskih problema, prema njihovom mišljenju, dogodilo bi se ako bi država prestala financirati Katoličku crkvu (što je s ostalim vjerskim zajednicima?).

Takvih udruga je puno, članstva malo, pobrojat ćemo neke od njih.

Protagora protiv Vatikanskih ugovora, školskog vjeronauka…

Protagora, udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta, na svojim internet stranicama ima objavljen niz akcija, ali i kolumni, koje su upućene protiv Katoličke crkve. Nekoliko naslova koje možete naći su “Hrvati, istupimo iz Rimokatoličke crkve!”, “Opet Bozanić melje gluposti”, “Protiv buke crkvenih zvona”, “Vjeronauku nije mjesto nigdje”…

Sudjelovali su i na prosvjedu za raskidanje Vatikanskih ugovora, na kojem je bilo par desetaka ljudi. “Republika Hrvatska je sklopivši ugovore s Vatikanom narušila svoju Ustavom zajamčenu sekularnost. Katolička crkva je vreća bez dna, država u našoj, hrvatskoj državi. Dobiva milijarde kuna našeg novca iz rastućih poreza koji su nam nametnuti”, naveli su tada na svojim stranicama.

U ozračju sveopće histerije protiv Katoličke crkve u Hrvata, posebno medijske, na tom je prosvjedu u organizaciji Protagore jedan njihov član brutalno napao i teško fizički ozlijedio gospođu, dr. Ružicu Ćavar, predsjednicu Hrvatskog pokreta za život i obitelj i članicu Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva, nakon čega je morala biti hospitalizirana.

Bunili su se nekoliko puta protiv sadržaja udžbenika vjeronauka, te zbog “obaveze odvođenja učenika škole na religijski obred od strane njihovih razrednika”… . Posebno su se istaknuli kada su napali ministra Vedrana Mornara zato što je ministar rekao da će najprije zatražiti prijam kod kardinala Josipa Bozanića. Ministra su napali u otvorenom pismu jer se usudio reći da je Hrvatska “pretežito katolička država”, kao da to ne pokazuje i statistika.

Protagora je, uz još nekoliko udruga i organizacija sličnog profila, snažno podupirala i “građanski i zdravstveni odgoj” kako ga je osmislio njegov prethodnik, Željko Jovanović, a protiv čega su roditelji učenika mahom  protestirali.

Smatraju da ministar obrazovanja uopće ne bi trebao razgovarati s “katoličkim klerom” niti, valjda, roditeljima katoličke vjeroispovjesti, zaboravljajući pritom da je to zapravo dužnost ministra obrazovanja, jer u Ustavu RH, na koji su se u Protagori pozivali, u članku 41. jasno piše da su “Vjerske zajednice slobodne u skladu sa zakonom javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države”. Prema tome, ministar ne samo da treba, nego i mora razgovarati.

Udruga za zaštitu ljudskih prava “David”

Ova udruga se zalaže da vjerske ustanove financiraju vjernici i građani koji to žele.

“Vjerska se djelatnost u Hrvatskoj financira nedobrovoljnim doprinosom svih građana, direktno iz državnog proračuna dok mnogi građani ne koriste usluge Katoličke crkve jer nisu vjernici ili nisu zainteresirani za odlazak na njihove službe, a njihova djeca ne pohađaju vjeronauk”, poručili su nekoliko puta iz udruge, no nikada se nisu osvrnuli na ostale vjerske zajednice.

Centar za građansku hrabrost je za sekularizam i protiv Katoličke crkve

Centar za građansku hrabrost na svojim internet stranicama navodi da pozornost usmjerava poticanju građanske hrabrosti, feminističkog aktivizma i solidarnosti, humanističkih vrijednosti, kulture odgovornosti te promicanju kritičkog mišljenja, slobodoumlja, racionalne i znanstvene spoznaje, kao i ireligioznog svjetopoimanja. Organizira humanističke radionice za djecu ireligioznih roditelja, a roditeljima nudi sekularno savjetovanje popraćeno tiskanim materijalima o pravima koja im pripadaju, posebice kada je riječ o školovanju njihove djece.

“Svjedoci smo pokušaja Katoličke crkve i njoj bliskih udruga da u ime slobode savjesti, slobode vjeroispovijesti i prava roditelja relativiziraju i negiraju druga ljudska prava koja se Republika Hrvatska obavezala čuvati svojim Ustavom i brojnim međunarodnim deklaracijama o ljudskim pravima, stoga takav napad Crkve možemo okarakterizirati kao napad na Ustavni poredak RH”, poručuju.

Roditeljska udruga koja podupire surogatstvo?!?

Zajedno s udrugom Roda, Građanskom inicijativom osoba koje se bore s neplodnošću, udrugom BETA, organizirali su akciju pod nazivom Zajedno za plodnost – šetnju potpore osobama koje uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje nastoje ostvariti roditeljstvo. Inače, udruga Roda i Beta podupiru zakonsko dopuštanje surogatstva (iznajmljivanje siromašnih žena za rađanje tuđe djece).

Podupirali su i kurikulum zdravstvenog odgoja te su se priključili Inicijativi za životno partnerstvo u zalaganju za donošenje Zakona o životnom partnerstvu i njegovo poboljšanje.

Gospin kip vrijeđa osjećaje djece?

Centar za građansku hrabrost bunio se protiv Gospina kipa u zadarskoj školi, ustvrdivši da je to protuzakonito i da se time vrijeđaju osjećaji druge djece. Ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je tada da u Hrvatskoj nije propisano, a niti je u nadležnosti Ministarstva, postavljanje vjerskih obilježja u škole, ali vatikanski ugovori propisuju da se u javnim školama mogu sukladno interesu obavljati i vjerski obredi.

Nedavno su poslali zahtjev Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i ministru Vedranu Mornaru sa “željom da se djeci koja ne pohađaju nastavu vjeronauka osigura adekvatnu skrb”, a podršku im je, između ostalih, dala i udruga Protagora.

Blagoslov hrane je grubo nametanje religijske prakse koji osuđuju  CESI, CMS, GONG, Inicijativa SVI MI, Ženska soba…

Posljednja njihova reakcija je bila potaknuta  maturalnom večeri u Kninu, kada su se pobunili protiv “nametanja katoličke molitve na maturalnoj večeri jedne srednje škole”. “Zainteresirani učenici dotične škole i njihovi roditelji, kao i svi ostali građani Republike Hrvatske, u svoje slobodno vrijeme mogu organizirati zajedničko sudjelovanje u religijskom obredu po vlastitoj želji, ali prakticiranje takvog obreda na zajedničkoj proslavi svih učenika i njihovih obitelji nije ništa drugo nego grubo nametanje jedne religijske prakse svima, kao i demonstracija nadmoći i sile najveće religijske zajednice u Republici Hrvatskoj”, stoji u njihovom reagiranju.

Zajednički blagoslov prije zajedničkog jela nametanjem i demonstracijom nadmoći i sile nazvali su i CESI, Centar za mirovne studije, GONG i Inicijativa SVI MI – za Hrvatsku svih nas, Ženska soba – Centar za seksualna prava, što samo pokazuje da je dugačak popis onih o kojima bismo još mogli pisati.

Ima ih još…

Na popisu onih koji se zalažu protiv Katoličke crkve i sudjelovanja građana koji su vjernici u javnom i društvenom životu, u skladu sa pozicijom komunističke partije kroz 45 godina komunističkog totalitarizma na prostoru bivše Jugoslavije, a suprotno demokratskom uređenju moderne Hrvatske, članice Europske unije, su i Zagreb Pride udruženja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Volonterski centar Osijek, Centar za podršku i razvoj civilnog društva Delfin, te mnogi drugi, ali o njima ćemo više izvijestiti neki drugi put.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Roger Smith/flickr