Hrvatski studiji i prava istina: Od sveučilišnog centra do sveučilišnog odjela

Foto: UNIZG

U utorak 17. siječnja Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku od tome da Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagreb dobivaju status sveučilišnog odjela. Korak je to u razvoju ove važne institucije koju je osnovao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman 1992. godine.

Od osnutka do odluke Senata u utorak Hrvatski studiji su imali položaj sveučilišnog centra. Odluka Senata predstavlja korak naprijed u razvoju ove važne obrazovno-znanstvene institucije u hrvatskom društvu.

Neovisno o ovoj odluci Senata, skupina profesora zaposlenih na Hrvatskim studijima  lijeve orijentacije proširila je među dijelom studenata priču o tome da Rektorat zagrebačkog Sveučilišta planira ukinuti Hrvatske studije. Ta priča potaknula je dio studenata na prosvjede protiv nove uprave Hrvatskih studija na čelu s dr. Marijom Grčevićem.

Studentima koji su prosvjedovali objašnjeno je da se Hrvatski studiji neće ukidati.

Nakon toga prelaze na novu priču prema kojoj uprava Hrvatskih studija planira ukinuti pojedine smjerove poput psihologije, no i to je demantirano. Prema trećoj priči ne postoji ni jedan razlog da Hrvatski studiji odmah ne postanu fakultet. Taj zahtjev o trenutnom stjecanju statusa fakulteta mobilizirao je prosvjednike ispred Rektorata u utorak 17. siječnja.

Tko su protagonisti prosvjeda?

Zbog navedenih priča, kao i zbog prosvjeda koji su dobili veliku medijsku pozornost, nužno je navesti protagoniste prosvjeda. Prema dostupnim informacijama, riječ je o četiri profesora. s Hrvatskih studija koji su zaposleni na katedri iz filozofije: Pavel Gregorić, Tomislav Janović, Tomislav Bracanović i Davor Pećnjak.

U javnosti su osim pozivanja na prosvjed protiv uprave Hrvatskih studija poznati i po optužbi protiv aktualnog ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, kojeg su optužili za plagijat. Svjetonazorski su povezani sa strankom Pametno i s akademikom Vlatkom Silobrčićem. Njihov predvodnik Gregorić podršku lijevih medija dobio je propagirajući sekularni humanizam nasuprot institucionaliziranim religijama.

Đikić ne prestaje s optužbama: “Barišić kopirao i s Wikipedije”

Ministar Barišić: “Neetična zloporaba Odbora za etiku u znanosti u svrhu političkih obračuna”

Pritisak na ministra Barišića i u znanstvenom časopisu Nature – unatoč podršci premijera i velikog broja znanstvenika

Plenković poručio kako Barišić uživa njegovo povjerenje, a Odbor za etiku da plagijat ne zastarijeva

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr