Ovaj mjesec ročište za tužbu zbog diskriminacije vjernika: Hoće li Index biti osuđen?

Foto: fah

Udruga U ime obitelji podigla je udružnu tužbu kojom se traži zaštita od diskriminacije prema osobama katoličke vjeroispovijedi. Usmjerena je protiv Index.hr-a i novinara tog portala, a prva ovakve vrste u RH.

Ročište povodom udružne tužbe za zaštitu od diskriminacije na temelju vjeroispovijedi, zakazano je na Županijskom sudu u Zagrebu za 18. listopada 2017.

Na ročištu je previđeno saslušanje tuženih (I tuženik – Hrvoje Marjanović, II tuženik – Vojislav Mazzocco, III tuženik – Index promocija d.o.o.).

U ime obitelji podnijela udružnu tužbu protiv Indexa zbog diskriminacije!

Udruga U ime obitelji zajedno s Udrugom za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac, „Vigilare“ – udrugom za promicanje sudjelovanja građana u civilnim i političkim sektorima društva i očuvanje dostojanstva i prava pojedinca, obitelji i vrijednosti života, Studentskim katoličkim centrom Palma i Hrvatskim katoličkim društvom prosvjetnih djelatnika, tuži novinare portala Index.hr Hrvoja Marjanovića i Vojislava Mazzocca, te Index promociju d.o.o. zbog diskriminacije.

Odvjetnik Planinić kao vjernik traži zabranu rada Indexa zbog vrijeđanja svetog Leopolda Mandića!

Autor članka „Mrtvaci uživo katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ Hrvoje Marjanović izravno je diskriminirao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da ih je stavio u nepovoljniji položaj od drugih osoba u usporedivoj situaciji tako da im je svojim navodima doveo u pitanje njihovo pravo da se javno okupljaju te da javno očituju svoju vjeru na način da izvršavaju svoj vjerski običaj javnog štovanja relikvije sveca. Nadalje, uznemiravao je osobe katoličke vjeroispovijedi na način da je povrijedio njihovo dostojanstvo kao vjernika nazivajući ih bolesnima, nekrofilima.

Vojislav Mazzocco je kao autor članka „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?“ izravno diskriminirao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da ih je stavio u nepovoljniji položaj od drugih osoba u usporedivoj situaciji tako da im je svojim navodima doveo u pitanje njihovo pravo da javno očituju svoju vjeru na način da izvršavaju svoj vjerski običaj javnog štovanja relikvije sveca, a koje pravo je zajamčeno člankom 40. Ustava Republike Hrvatske te člankom 9. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Nakladnik internetskog portala Index.hr., na kojem su objavljeni članci izravno diskriminirao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da je objavio članke „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ i „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold“ u kojima su osobe katoličke vjeroispovijedi stavljene u nepovoljniji položaj od drugih osoba u usporedivoj situaciji tako da im je iznesenim navodima dovedeno u pitanje njihovo pravo na javno očitovanje vjere i javno okupljanje, zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

“Tužitelji žele istaknuti da je diskriminacija, počinjena na gore opisani način, obuhvatila veliki broj osoba. U prilog tome navode činjenicu da se je na zadnjem popisu stanovništa u Republici Hrvatskoj, koji je proveden 2011. godine, 86,3% stanovnika Republike Hrvatske izjasnilo da su katolici, odnosno da su katoličke vjeroispovijedi. Tužitelji su stajališta da se diskriminacija koja je počinjena ne može opravdati ni na koji način, a posebice ne pravom na slobodu izražavanja mišljenja”, ističe se u tužbi kojom se traži zabrana objavljivanja tekstova na internetskom portalu Index.hr, kojima na bilo koji način diskriminira osobe katoličke vjeroispovijedi, te uklanjanje navedenih tekstova s internetskog portala Index.hr.

Cijelu tužbu možete pogledati ovdje: Udružna tužba

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.