Promidžbeni spot Andreja Plenkovića: Koliko je škola doista obnovljeno u mandatu ove Vlade, a s koliko se on hvali?

Foto: Fah

Stranke su polako počele snimati i promidžbene spotove. Jedan Andreja Plenkovića, na temu obnove zgrada škola i vrtića, zbunio je i novinare i ministre HNS-a.

”Zemlja znanja je sigurna zemlja”, stoji u Plenkovićevu promidžbenu spotu. No i u zemlji znanja dogodi se pogreška, pa u opisu spota piše brojka – 400 vrtića i 500 škola, iako bi zapravo trebali biti – obrnuto.

> HDZ-ovi problemi: Kako će sastaviti liste na kojima neće biti ljudi uključenih u afere?

> (FOTO, VIDEO) Plenkovićev HDZ predstavio izborni program: Evo što obećavaju

“391 škola kroz program energetske učinkovitosti. Ostale škole se obnavljaju, nije sve iz resora Ministarstva znanosti i obrazovanja”, objašnjavao je novinarima predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Preciznosti radi, dnevnik.hr zatražio je informacije od Ministarstva graditeljstva koliko je škola energetski obnovljeno u mandatu ove Vlade.

”Temeljem poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja ugovoren je ukupno 391 projekt energetske obnove škola. Dosad je završena obnova na 217 osnovnih i srednjih škola”, odgovorili su iz Ministarstva. A te su škole obnovljene na račun Europskih fondova.

Komadina: Sve projekte radili su gradovi, županije i općine

No primorsko-goranski župan Željko Komadina tvrdi da projekte rade škole i njihovi osnivači, a država je samo financijer europskog novca. “Sve projekte za energetsku obnovu škola pripremile su gradovi, županije, općine. Investitori su bile škole ili same općine i gradovi. Financijska konstrukcija je bila takva da je 40 posto dala samouprava, a 60 posto su europska sredstva. Drugim riječima, država formalno nije napravila ni jednu školu, ali je, naravno, putem svojih ministarstava osigurala financiranje iz Europe”, kaže Komadina.

Država je iz svojih sredstava osigurala obnovu i izgradnju nove zgrade i dvorane u Donjem Miholjcu, koju je Andrej Plenković u petak obišao kao predsjednik Vlade. Tu je i izgradnja nove vukovarske škole Nikole Andrića. Za obnovu i izgradnju po život opasnih škola išlo se u izmjenu zakona.

A novim krovovima ili fasadama unatoč, kada na kraju svega pitate učitelje, učenike ili roditelje, najčešće će reći da zemlju znanja ipak ne čine zgrade.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr