Pupovcu ‘nedopustive’ promjene izbornog sustava, uz optužbe za ‘ustaštvo’ poručio: ‘Nije lako biti Srbin u Hrvatskoj’

Foto. fah

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je u srijedu u Banjoj Luci kako “sadašnja vlast u Hrvatskoj treba spriječiti jačanje ekstremizma i nastojanja da se rehabilitira ustaštvo” jer drži da je to postala opasnost koja može ugroziti cijeli državni projekt.

Pupovac je ovo izjavio u intervjuu kojega je emitirala Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), nakon što se u Banjoj Luci sastao s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, a u priopćenju stoji kako su razgovarali o izgradnju infrastrukturnih objekata koji povezuju Hrvatsku i BiH te o obnovi nekoliko spomenika na teritoriju Hrvatske koji bi trebali svjedočiti o stradanju Srba a dali su i potporu izradi deklaracije o pravima i zaštiti Srba u regiji.

U intervjuu za RTRS Pupovac je opisujući trenutačno stanje u Hrvatskoj ocijenio kako je u zemlji “oživjela jedna vrsta ekstremnog mišljenja, govorenja i nastupanja” dodajući kako je i on osobno na meti takvih ekstremista s ciljem da ga se učini neprijateljem Hrvatske i hrvatskog naroda.

“Nije lako biti Srbin u Hrvatskoj u takvim okolnostima, ali činimo sve da se te okolnosti promjene”, kazao je Pupovac.

Nedopustivim je ocijenio i pokušaje organiziranja referenduma o izmjenama izbornog zakona “kojima bi se dovela u pitanje prava pripadnika nacionalnih manjina da sami biraju svoje saborske zastupnike”.

Podsjetimo, na posljednjim parlamentarnim izborima birača srpske nacionalne manjine bilo je 138.539, a glasovalo ih je 19.534, odnosno 14,10% te su birali između sedam kandidata, prilikom čega je svaki birač imao pravo birati od jednoga do tri kandidata. Prema tome su kandidati SDSS-a Milorad Pupovac (koji je dobio 16.166 preferencijskih glasova), Mile Horvat (12.175) i Boris Milošević (11.479) zapravo u prosjeku dobili 6.500 glasova.

Milorad Pupovac napao udrugu U ime obitelji i tvrdi da način na koji se nacionalne manjine biraju u Sabor – diskriminira manjine

Sve je opisao kao konačni ishod trenda po kojemu se postupno “kvarilo” sve ono što je postignuto u procesu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji a sve je, kako je ocijenio, “kulminiralo kada je Tomislav Karamarko posegnuo za nacionalističkom politikom kako bi dignuo HDZ na noge”.

“Karamarko je time uspio vratiti HDZ na vlast no zbog toga je država propatila i ušla u sukobe od kojih se danas nije oporavila”, smatra Pupovac.

Na pitanje o prijeporima oko pozdrava “za dom spremni” Pupovac je odgovorio konstatacijom kako je riječ o fašističkom i zločinačkom pozdravu pod kojim su počinjeni strašni zločini.

Pupovac i nakon Plenkovićevog ustupka prijeti: Bila bi teško podnosiva činjenica da Vlada padne zbog  pozdrava “Za dom spremni”

“Takav pozdrav ne smije imati pravo građanstva ni u Hrvatskoj niti izvan nje”, kazao je Pupovac.

Izjavio je kako je dobro što je ploča sa spornim pozdravom maknuta iz Jasenovca no nije dobro to što je tek premještena u Novsku jer joj zapravo nije mjesto ni tamo kao ni bilo gdje drugdje.

“To je velika, velika greška”, kazao je Pupovac. Upozorio je kako “ustaških pozdrava ima i drugdje po Hrvatskoj a nitko se na to ne obazire baš kao što se ne obazire ni na činjenicu da ulice nose naziv po Mili Budaku ili po 10. travnju.

“Ustaštvo se”, drži Pupovac, “25 godina taložilo u Hrvatskoj i s pločom u Jasenovcu je zapravo puknulo poput čira”.

Kazao je kako “HDZ koji računa na glasove ekstremista ne može biti ni demokršćanski niti europski jer su takvi ekstremisti opasni i za Hrvatsku i za sam HDZ”.

“Očekujemo da se tu pošalju jasne poruke i napravi jasan rez”, kazao je Pupovac dodajući kako neki žele “oprati” kvislinge i poražene ideologije i onda ih instalirati kao službene što, po njegovu sudu, “može uništiti Hrvatsku kao državni projekt”.

Pupovac relativizira zlodjela komunističkog diktatora: Tito je odgovoran za zločine, ali treba poznavati kontekst

Pupovac je kazao kako žali jer je maknuto ime trga maršala Tita u Zagrebu jer je, za njega, riječ o “jednom od vodećih antifašista i lidera koji je Staljinu rekao ne kada se drugi nisu usudili, koji je stvorio respektabilni pokret nesvrstanih i liberalniju formu socijalističkog poretka nego bilo gdje drugdje”.

Komentirajući odnose koje Hrvatska ima sa susjednim državama Pupovac je ocijenio kako doista postoje ozbiljni problemi a susjedi ne smiju biti neprijatelji.

Problemi su se gomilali, nisu se rješavali a u Hrvatskoj se mislilo da će kao članica Europske unije moći što god želi, smatra Pupovac.

Ocijenio je kao bi Hrvatska i BiH morale bolje razumjeti jedna drugu, primjerice u slučaju gradnje Pelješkog mosta jer svađe oko toga ne vode ničemu a isto vrijedi i za odnose Hrvatske i Srbije.

Pročitajte što je sve dr. Markić rekla o promjeni izbornog sustava i mogućem novom referendumu!

Podsjetimo, udruga U ime obitelji pokrenula je priču o promjeni nepravednog izbornog sustava.

“Udruga U ime obitelji smatra da treba mijenjati hrvatski izborni zakon. On je nedemokratski i potrebno ga je na svim nivoima uskladiti s demokratskim zakonima u Europskoj uniji. Dakle, Hrvatska ima najsuženiji prostor odlučivanja birača o svojm političkim predstavnicima na način da šefovi političkih stranaka de facto imaju potpuno moć u odlučivanju, o tome tko će predstavljati birače, a zbog toga su političari i zastupnici često više odgovorni šefu svoje stranke nego biraču kojeg trebaju predstavljati. Prema tome, mi smatramo da treba mijenjati zakon, mi smo već imali inicijativu prije tri godine “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. Kao što znate, skupili smo više od 380 tisuća potpisa i tada je dogovorom između vodstava HDZ-a i SDP-a referendum zaustavljen, tvrdnjom ministra Bauka da u Hrvatskoj ima 4,1 milijun birača a živjelo je u tom trenutku 3,5 milijuna punoljetnih osoba. Prema tome, smatramo da je potrebna promjena izbornog zakona, ali nismo ni s kime o tome razgovarali do sada. Mi kao i druge referendumske inicijative to planiramo sami, a onda nam se mogu pridružiti svi koji žele. Dakle, nismo razgovarali niti s gospodinom Đapićem niti s bilo kojim drugim političarem o provedbi tog referenduma”, istaknula je u razgovoru za N1 dr. Marić.

(VIDEO) Dr. Željka Markić u Otvorenom: Želimo osigurati reformu izbornog sustava kojom bi se povećala opća razina poštenja

Dr. Željka Markić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno napomenula je kako svi hrvatski građani trebaju imati isti utjecaj na politički život. Ne može netko s 400 glasova, a netko s 15 000 glasova ulaziti u Sabor. Ne slažem se s gospodinom Kuščevićem da je „to to“. „Građani na referendumu mogu odlučiti o ovoj promjeni i ja se nadam da će to i odlučiti“, zaključila je.

Borisu Miloševiću rekla je kako članovi nacionalnih manjina s puno manje glasova ulaze u Sabor nego što je to slučaj s njihovim kolegama.

„Vas trojica ste osvojili istih 19.000 i podijelili ih među sobom i za vas je cijela Hrvatska bila jedna izborna jedinica“, napomenula je dr. Markić i ponovila Miloševićevu tvrdnju kako bez ovakvih zagarantiranih mjesta u parlamentu – ljudi drugih nacionalnosti nemaju priliku da ih se čuje u društvu.

 Odvjetnik Planinić: O biračkom pravu hrvatskih državljana izvan Hrvatske

Planinić: Ne može biti da jedan zastupnik uđe s 1676 glasova u Sabor a drugi treba 17.000

“Mi smo apsolutno za zaštitu prava nacionalnih manjina kako to i kaže Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, samo ne kroz predstavnike u Saboru. Ne na način kakav je sada, primjerice gospodin Radin koji je ušao u sabor s 1676 glasova, dok je zastupnik u Saboru trebao oko 17.000 glasova da bi ušao u Sabor. Sadašnji sustav izbora predstavnika nacionalnih manjina pokazuje da same nacionalne manjine ne sudjeluju u izborima jer evo kod gospodina Radina je samo 20 posto pripadnika talijanske manjine sudjelovalo u njegovu izboru”, ističe odvjetnik Krešimir Planinić, član Upravnog odbora U ime obitelji.

U ime obitelji poziva sve one koji smatraju da treba mijenjati nepravedni izborni sustav, da ispunite obrazac na http://uimeobitelji.net/za-volontere-2/ sa svojim imenom, prezimenom, adresom i gradom u kojem živite i brojem telefona. Cilj nam je prije početka referenduma imati volontera u svakom gradu, općini i selu!

Ako se pokaže da nas ima dovoljno – pokrenut ćemo Hrvatsku u pravom smjeru!

UiO: Javite nam se za volontiranje za referendum o boljem izbornom sustavu!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž